Над 2300 персонал, правят се по 65 ПСР теста на ден. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Имаме 28 заразени с коронавирус от хирургията, заяви Балтов и уточни, че сред тях са 7 хирурзи.

На въпрос дали се правят тестове на медицинския персонал Балтов подчерта, че това е задължително.

Премиерът Бойко Борисов посети "Пирогов", за да провери завършените ремонтни дейности в лечебното заведение. 

Лекари от "Пирогов" обясниха на премиера, че не е имало случай на изчистени бели дробове след направени два отрицателни PCR теста за коронавирус.

Балтов поясни, че задължително на позитивните за COVID-19 пациенти се правят три скенера - един при постъпването в болницата, един при изписване и трети, месец след изписването им.

Премиерът заяви пред медиците в "Пирогов", че е наредил да се изработят специални престилки. Той благодари на лекарите и им пожела да се пазят, защото са ни ценни. 

Много разчитаме на вас, тъй като медицината и науката трябва да ни водят в това какво правим срещу коронавируса", подчерта Борисов. 

Спешната болница вече разполага с модерен 48-канален ядрено-магнитен резонанс, с който могат да се извършват всякакви видове изследвания. Той е на стойност 2,5 милиона лева и е закупен със средства, отпуснати от правителството през декември 2019 г.

Борисов инспектира също сградата на Клиниката по неврохирургия, в която е извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд Енергийна ефективност. А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд Джесика е купено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси.

Началникът на клиниката проф. Николай Габровски отбеляза, че модерната апаратура е на най-високо ниво, дава изключителни възможности и голяма технологична обезпеченост.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов посочи, че с 500 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването, е извършен ремонт в лицево-челюстната хирургия. Това става възможно след като болницата по лицево-челюстна хирургия се влива в "Пирогов" през ноември 2019 г. Така бе направено подобрение на сградния фонд, който не бе ремонтиран от години, заявиха лекарите.

"Аз не давам оценки, питах професорите, сестрите, докторите - прекрасно са се справили. Най-съвременната апаратурата, най-добрите скенери, а и така са конструирани, за да не се разкарват пациентите по различни отделения и болници", заяви премиерът Борисов пред медии след огледа на извършените дейности в спешната болница. Той добави, че това, което е пуснато, вече работи на пълни обороти.

Бориков изтъкна, че в България всеки нуждаещ се пациент получава необходимите медицински грижи и подчерта, че именно по тази причина в момент на безпрецедентно предизвикателство като пандемията с COVID-19, много българи от чужбина са се върнали у нас, за да разчитат на нашата здравна система.

Около 280 000 пациенти преминават годишно през спешното отделение на "Пирогов", а за лечение в болницата остават около 52 000 души. Всяка година по тези показатели се бележи ръст.