Над 1000 проби на заразени с коронавирус са секвенирани в Националния център по заразни и паразитни болести и се изпращат в Европейския център и се оказва, че около ¾ от тях са британския вариант.

Това заяви пред БНТ д-р Любомира Николаева Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й, новият щам вече е доказано, че е с по голяма заразност - 50-70%, с малко по-висок леталитет и се очертава тенденцията, че загася повече младите хора.

"Коронавирусът мутира, стана по-заразен и се захваща по-здраво за човешкия рецептор, разпространява се повече в носоглътката и младите се разболяват симптомно", обясни Любомира Николаева.

Четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус

Четирима, завърнали се от Африка, са с коронавирус

Ангел Кунчев е убеден, че карантината е правилна

Тя обясни, че такава пандемия е имало в началото на 19 век, известна като руския грип и се предполага, че това е била коронавирусна пандемия, но учените смятат, че с вирусът се е укротил и е станал настинка. "Очаква се, че това ще стане и с "коронавирус две", но трябва време", добави специалистът.

Тя уточни, че до седмица-две-три ще е пикът на коронавируса и ще започне свалянето на заразените случаи, като затова ще допринесе и затоплянето на времето, ще се проветрява по-често.

Британският щам на COVID-19 засяга и децата

Британският щам на COVID-19 засяга и децата

Д-р Калин Лисички не може училищата да са затворени, а моловете да работят

"Ваксините образуват антитела срещу всички варианти, но срещу някои от тях не е толкова голям", добави Гломб.

Относно това дали е опасна ваксината на "Астра Зенека", специалистът посъветва да се следят само публични и достоверни сайтове - на Националния център и на Европейската агенция по лекарствата, където няма такава информация.

Над 7000 души се лекуват в болница от коронавирус

Над 7000 души се лекуват в болница от коронавирус

51 са починалите, а заразените са повече от излекуваните