Хората с коронавирус, но без симптоми не се регистрират. Те са 30% по-малко от реалния брой. Това заяви пред БНР математикът проф. Николай Витанов.

Той обясни, че от миналата година досега са изчислявали количеството на безсимптомните носители на вируса чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

Сега се взема предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко човека се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани - това са 2/3, плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 000 души, които реално в петък са се срещнали с коронавируса", поясни Витанов.

Николай Витанов очаква втория пик на четвъртата вълна през октомври

Николай Витанов очаква втория пик на четвъртата вълна през октомври

Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война

Според него общият брой на вирусоносителите е още по-голям. По думи на математика този брой се променя и към хората, които вече са преболедували и загубили имунитет, трябва да се добавят и имунизираните.

Витанов изчислява, че в момента около 2,2 млн. души у нас имат защита срещу COVID-19 - т.нар. щит срещу вируса. Той обаче е категоричен, че това е крайно недостатъчно. Освен това очакванията са това число да намалява.

Според математика сме далеч от груповия имунитет.

Самият Витанов е ваксиниран с две дози, но е на мнение, че хората сами трябва да вземат това решение.

София вече е в червената зона по разпространение на COVID-19

София вече е в червената зона по разпространение на COVID-19

500 000 случая в пика на четвъртата вълна очаква проф. Витанов