В Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" до момента 96 души са изкаралите инфекцията Ковид-19. За шест месеца са преминали 500 пациенти през болницата, заразени с коронавирус, а за този период излекуваните са 300. Починалите от коронавирус за периода са 75 пациенти.

Информацията представи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов на дискусия на тема "Ковид-19 - предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ".

Болниците относително готови за борбата си срещу пандемията

Болниците относително готови за борбата си срещу пандемията

24% от болниците не биха лекували болни хора с коронавирус

Той очаква през ноември да има повишаване на случаите на заразени от коронавирус. Подготвени сме, имаме лични предпазни средства, увери шефът на "Пирогов", който се надява персоналът в болницата да бъде запазен.

Ние свикнахме с инфекцията и се научихме да я лекуваме, похвали се проф. Балтов. Това, което прави впечатление, е големият недостиг на медицински персонал и медсестри. Този проблем не е заради коронавируса, а през следващите години проблемът ще бъде още по-сериозен, предупреди той.

Големите университетски болници, които имат повече персонал, могат да бъдат компенсирани. Ние имаме възможност за компенсаторни механизми, което да не повлияе на болницата и лечението на пациентите, допълни проф. Балтов.

Кунчев: COVID-19 прави каквото си иска, никой не знае в коя вълна сме

Кунчев: COVID-19 прави каквото си иска, никой не знае в коя вълна сме

Той е притеснен от голямата смъртност и големият брой засегнати медици