16 ноември е Международният ден без тютюнев дим, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. От здравното ведомство призовават пушачите днес да започнат отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които са в обкръжението му като пасивни пушачи.

В България, 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи (по данни от "Национално проучване на факторите на риска за здравето" на НЦОЗА, 2013-2014 г.). Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания, информират от ведомството.

За тенденцията сред малолетни и непълнолетни деца да пушат наргилета и изделия за пушене, различни от тютюневите от Министерството на здравеопазването представят презентация: "Пушенето на наргиле - факти и рискове за здравето".

Цел на кампанията е и информиране на населението относно ефективните методи за отказване от поведенческа и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари.

За популяризиране на Международния ден без тютюнопушене от началото на месец ноември регионалните здравни инспекции организират Кабинети за консултиране и отказване от тютюнопушенето. Там активните и пасивни пушачи могат да измерят чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин в кръвта.

В тези кабинети може да се определи степента на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на онлайн инструмент за отказване от цигарите (попълване на въпросник за активни пушачи), съобщават от МЗ.

Сред превантивните дейности за ограничаване на тютюнопушенето са прожекции на видеостени на филми и послания, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на обучителен макет, разпространение на информационни материали, насочени към широката общественост, спортни турнири за ученици и др.

От Здравното ведомство припомнят, че целогодишно всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в регионалните здравни инспекции в областните градове.