38% от населението на Европейския съюз (ЕС) е с психични заболявания. Това обяви психиатърът д-р Владимир Наков, цитиран от БНР, във връзка със Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва днес.

Наков обясни, че когато се формулира проблемът за психичното здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност. В действително обаче много голяма част от населението страдало от психично-здравни проблеми. Около 38 % била едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз, по различни оценки. Около 1 % от населението пък били с тежки психични заболявания.

11,4% от българите страдат от тревожни разстройства

11,4% от българите страдат от тревожни разстройства

6,2% от българите страдат от разстройства

Експертът обърна внимание на това, че има много голям процент неразпозната и нелекувана болестност, което се дължало на психиатричната стигма. Наков коментира също, че хората с психични проблеми се дискриминират.

За реформа в психиатричната помощ в истинския смисъл на думата не можело да се говори. По думите на д-р Владимир Наков правилата от 2002-ра са се влошили.

Тазгодишната кампания за Световния ден на психичното здраве се провежда под мотото „Психологическа първа помощ”. Фокусът й е поставен върху това всички хора, не само медицинските специалисти, да оказват психологическа и социална подкрепа на психично болните.

Хиляди хора с психични заболявания по света не получават адекватна грижа. Те до голяма степен са и дискриминирани.