39% от гражданите се информират за ваксините и ваксинирането срещу COVID-19 от официални източници като Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, регионалните здравни инспекции, сайтовете https://plusmen.bg/ и https://coronavirus.bg/. Това сочат от анкета на тема "Откъде се информирате за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19?", публикувана на сайта https://plusmen.bg/ за периода от 29 март до 20 април 2022 г. Тя е част от информационната кампания "+ мен" на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщиха от здравното ведомство.

21% от попълнилите анкетата получават информация за ваксинацията от международни организации и здравни институти, 14% - от телевизията, радиото и вестниците, а 9% - от информационни сайтове. Най-малко са информиращите се за ковид ваксините от общопрактикуващ или наблюдаващ лекар - 4%, и от близки и приятели - 2%.

В анкетата са се включили 195 души.

Снимка 571858

Източник: Министерство на здравеопазването

На сайта https://plusmen.bg/ е публикувана нова анкета на тема "Каква според Вас е причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу COVID-19 в страната?". Възможните отговори са: отпадането на извънредната епидемична обстановка; други теми, които ангажират общественото внимание в момента; намаляването в броя на новите случаи; повечето хора преболедуваха и вярват, че са защитени; убеждението, че пандемията е приключила или друго.

Към момента най-много от гласувалите са отбелязали като причината за намаляващия интерес към ваксинацията срещу COVID-19 схващането, че пандемията е приключила.

Само 89 са поставените ваксини

Само 89 са поставените ваксини

287 са новите случаи