Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото "+ мен" и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията. Стратегическата цел на кампанията е да бъдат ограничени броят на смъртните случаи по причина COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19, както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат от COVID-19. Кампанията е в изпълнение на заложените мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен с Решение на Министерския съвет на 14 януари т. г.

В рамките на инициативата е създаден сайтът www.xn--e1aldfgn4g.xn--90ae , където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. На сайта е публикувана и специализирана информация за хората, страдащи от различни заболявания (с акцент върху възрастните и хронично болните), за жените в репродуктивна възраст, за децата и ваксините, за ваксинацията на трудноподвижните граждани, в социално уязвими групи от населението, на изложените на по-висок риск от заразяване и боледуване заради професията, която упражняват и т. н. Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

Отпада "зеленият сертификат"

Отпада "зеленият сертификат"

Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите

На сайта на кампанията екипът на Министерството на здравеопазването е събрал и мненията на водещи медицински специалисти по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. На www.xn--e1aldfgn4g.xn--90ae са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.

Кампанията "+ мен" има Facebook страница и Youtube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували COVID-19, мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата.

Кампанията предвижда провеждането на редица дискусии в Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb. През следващите два месеца в платформата, достъп до която имат над 15 хил. медицински лица, с насоченост към общопрактикуващите лекари и медици от доболничната помощ ще бъдат проведени тематични събития за ваксинацията при пациенти с различни заболявания и състояния. Като част от кампанията "+ мен" Министерството на здравеопазването започна и дискусии за ползите от ваксините и ваксинацията сред служителите на центровете за спешна медицинска помощ от цялата страна.

Целевите групи, към които е насочена кампанията "+мен", са: възрастни хора на и над 60 г.; лица с хронични заболявания; лица, страдащи от конкретни заболявания/с конкретни състояния; родители/настойници на деца от 5 до 11 г., вкл.; родители/настойници на деца и младежи от 11 до 17 г., вкл.; жени в репродуктивна възраст - в т. ч. планиращи бременност, бременни, кърмещи и правещи инвитро процедури; хора с по-висок професионален риск от заразяване със SARS-CoV-2 и тежко боледуване; социално уязвими групи от населението; преболедували COVID-19 граждани.

472 новозаразени и 10 починали с коронавирус за денонощие

472 новозаразени и 10 починали с коронавирус за денонощие

Активните случаи към 21 март са 193 088

Партньори на кампанията са медицинските университети в страната, всички съсловни организации в сектор "Здравеопазване" и всички национално представени пациентски организации, ключови наши болници, Българският Червен кръст, Националната мрежа на здравните медиатори, Националният съвет на религиозните общности в България, Националното сдружение на общините в Република България, медии, в т.ч. специализирани здравни сайтове, както и "Информационно обслужване" АД, които разработиха сайта на кампанията. Всички партньори на инициативата можете да видите тук: https://xn--e1aldfgn4g.xn--90ae/bg/about/partners