За първите 15 дни от началото на учебната година са издадени почти 40 000 електронни извинителни бележки, съобщават от пресцентъра на министерството не електронното управление. От днес извинителните бележки се издават само по електронен път.

Броят на лекарите, които са издали електронен документ, който извинява отсъствията на ученици по медицински причини, надхвърли 3 300, докато на ден се генерират средно над 5 000 такива.

Това показаха данните за гратисния период до 1 октомври, в който отсъствията по медицински причини на ученици от 1 до 12 клас все още са могли да се извиняват с хартиени бележки.

Електронните бележки се вписват в Националната здравноинформационна система и автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията. Не се изискват допълнителни административни действия, нито е необходимо разпечатване и съхраняване на бележката на хартия.

Е-медицинска бележка от 1 октомври и само при преглед от лекар

Е-медицинска бележка от 1 октомври и само при преглед от лекар

Край на хартиената извинителна бележка за отсъствия при учениците

Според министерството на електронното управление електронните бележки не съдържат конкретна медицинска, или лична информация, като така се гарантират конфиденциалност и защита на медицинските и личните данни. По този начин освен това се предотвратяват злоупотреби и фалшификации.

Електронните бележки са част от реализацията на третата фаза на Националната здравноинформационна система, която предвижда дигитализация на други важни медицински документи до края на годината. Те включват медицинско свидетелство за встъпване в брак, удостоверение за здравословното състояние на водач, или на кандидат за придобиване шофьорска книжка, медицинско за работа и други.

С е-бележките изсветляват "бягствата" на ученици от образование?

С е-бележките изсветляват "бягствата" на ученици от образование?

По 50 отсъствия средно се падат на ученик миналата година