Досега имаме 44 000 починали повече от обичайното за България. Това заяви пред БНР математикът научен сътрудник в БАН Антони Рангачев.

Той уточни, че обичайната смъртност е 23 000 души годишно.

"При първата вълна от ноември 2020 г. имахме 18 000 починали - това беше най-смъртносната вълна. Декември имахме по 400 човека на ден, това е по официалната статистика. След това при пролетната вълна през 2021 г. имахме 16 000 човека смъртност, с пикова смъртност от 300 човека на ден, а сега при тази вълна имаме 10 000 смъртност, което е по 250 човека на ден за момента", представи той сравнителния анализ на данните от последните три COVID вълни.

Рангачев обясни, че надвишената смъртност се дължи на претовареността на болниците и на факта, че хора с други заболявания не могат да бъдат хоспитализирани. Той посочи, че в момента коефициентът на надвишена смъртност към официална смъртност е над 2, което според него говори за претовареност на системата.

Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун
Обновена

Янев: Кабинетът прави всичко възможно да избегне локдаун

Спекулира се с темата в предизборната обстановка

"Тази вълна сега ще надмине двете предишни вълни като кумулативна обща смъртост. Тя се точи вече десета седимица и не се вижда пик. Това не е добре", предупреди математикът и добави, че докато се нормализира ситуацията, тези сега по 10 000 починали могат да станат 20 000. Според него това ще бъде най-смъртоносната вълна.

Рангачев заяви, че в момента по официални данни имаме рекорден брой починали на фона на по-ниските хостипитализации спрямо пролетната вълна. Той изрази мнение, че това са дължи на това, че делта варинтът е по-смъртоносен.

Пак над 5000 нови заразени за ден

Пак над 5000 нови заразени за ден

7553 се лекуват в болница, като от тях 656 са в реанимация

Според математика в момента трябва да се въведе локдаун. По думите му зеленият сертификат е абсолютно наложителен, но той е бил въведен твърде късно. Рангачев обаче подчерта, че за България в този момент той няма да доведе до намаляване на смъртността, а ефектът му ще се види по-дългосрочно.

"Дори по 50 000 да се ваксинират на ден, мярката просто закъсня. Тази мярка трябва да има ролята на частичен локдаун", уточни математикът.

Болница по болница се търсят 50 реанимационни легла в София

Болница по болница се търсят 50 реанимационни легла в София

Остър е проблемът и с недостига на персонал