50 нови реанимационни легла за лечение на пациенти с коронавирус се откриват в болниците в столицата - това решиха директорите на болници, представители на МЗ и директорът на РЗИ София Данчо Пенчев след повече от два часа съвещание.

Леглата ще бъдат открити в 25 болници, сред тях и ортопедия, онкология и други специализирани болници, където има реанимации. Принципът ще е да се остави спешната помощ, след това останалите отделения се превръщат в ковид отделения. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Той обясни, че на срещата са гледани болница по болница и в голяма част от тях леглата за интензивни грижи са на свършване. По думите на Петров причината за големия натиск на болниците в столицата е, че в тях идват много пациенти от други области.

Така проблемът с липсата на легла се решава за седмица, след това ще се откриват нови легла. "В краен случай ще се ходи и към други области около София, но това ще е последна мярка", обясни зам.-министърът.

В момента в столицата има 45 свободни реанимационни легла, част от тях са в АГ болниците, които не могат да се използват от други пациенти, освен бременни и родилки. В останалите здравни заведения има динамично легла. Засега няма да се командироват лекари, макар те да са с хронична умора, уточни зам.-министърът. Той обаче добави, че реаниматори няма. Командировани лекари ще има, ако се направи нова структура.

Заболеваемостта в столицата е над 1000 на 100 000 души. Ще се направи всичко възможно системата да издържи и да не се връща пациент, който има нужда от реанимация, категоричен бе Петров. С останалите легла проблем няма -свободни са над 1000.

Арена армеец не може да се ползва за интензивни легла, няма полза от кревати от преди 30 г, каза в заключение той.

Плановият прием спира до края на седмицата

Утре ще бъде обсъдено и се очаква плановият прием и плановите операции на пациенти в столицата да бъде спрян. Без да уточнява Димитър Петров каза, че се очаква това да се случи до дни. Повечето болници в столицата вече са го спрели, оформя се становище до няколко дни да бъде изцяло спрян. Може да остане само в малки специализирани болници, няма да спре хемодиализата, нито ще спре лечението на онкоболните.

Ситуацията в цялата страна е критична, 2/3 е в тъмночервената зона. 33% от леглата са свободни на национално ниво - най-тежка е ситуацията в София и Варна, където основният прием се поема от "Света Марина" и там вече поетапно се затварят отеления.

Освен това МЗ ще прави поръчка и за купуване на респиратори, тъй като на места има заявки и недостиг, болници могат да открият нови легла, ако се осигурят респиратори.

От своя страна директорът на Александровска болнциа Атанас Атанасов каза, че там има 36 реанимационни легла, 35 от тях са заети. Той обаче каза, че е обсъждано да се пренасочат специалисти - хирурзи, невролози, кардиолози. Ще се направи преглед на човешките ресурси и ще се прецени. Плановите дейности са спрени, а пациентите се записват в листата на чакащите и им се определят графици, това е единствената възможност, категоричен е Атанасов.

Припомняме, само за последното денонощие новоустановените случаи в София-град са 1918, а в София-област - 267.

Удължават срока на годност на всички ваксини

Удължават срока на годност на всички ваксини

Има в момента налични количества в България за всички желаещи