45 444 случая на инсулт е имало в България миналата година, 6% от пациентите не са били хоспитализирани, 18% са били в интензивно отделение, 76% са приети за стандартно лечение в болница. Тези данни бяха представени на пресконференция в клуба на БТА по повод резултатите от Националната кампания "Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна" във връзка със Световния ден за борба с инсулта (29 октомври).

Дорина Добрева - председател на УС на Асоциацията за инсулт и афазия (АИА), даде допълнителни цифри. Вследствие на инсулт са починали 12%, 3781 са починали в болнично отделение, 1777 в интензивно отделение.

16% от починалите миналата година са в резултат на остри сърдечно-съдови заболявания.

Хора на 30-40 г. получават мозъчни инсулти след COVID-19

Хора на 30-40 г. получават мозъчни инсулти след COVID-19

След белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система

Над 18 г. 36 161 са преминали лечение по клинична пътека.

Кампанията отчита и транспортирането на болните с линейка по региони в цялата страна. От всички случаи това представляват 65%. В Бургас, Пазарджик, Смолян, Сливен - надвишава броя транспортирани лица спрямо броя на хоспитализираните по клинични пътеки. Забелязва се относителна равномерност по региони. Русе, Варна, Хасково, Ямбол изостават по необходимия брой звена и локации. Извод обаче е, че е налице ерозия и необезпеченост на територията на страната.

Общ извод е също, че се увеличава броят на случаите на инсулт в ранна възраст. "Тихият фактор" за инсулт е високото кръвно налягане - стрес и недоспиване. На пресконференцията бе отбелязано и "предсърдното мъждене", което също е фактор за инсулт.

Здравното министерство си постави цел: С 10% да се намалят инсултите

Здравното министерство си постави цел: С 10% да се намалят инсултите

От 20 г. в Западна Европа се прилага метод за превенция

Евгения Маринчева, арттерапевт и учредител на АИА, представи нови методи за възстановяване след инсулт чрез визуални изкуства и психология. Рисуването помага чрез колаж, апликация, проектиране на мечти, като преживелите се справят със стреса и травматичните преживявания. Използва се и музикотерапия, работи се с ритъм.

Кампанията е разпространила информираността за инсулта в 55 града чрез листовки, плакати и видео за симптомите му. Осветени са култови сгради в общините.

Кампанията е преминала и под егидата на МЗ, Национално сдружение на общините в България, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.