"Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и единствената причина, която откриваме за това след обстойни изследвания, е преживеният COVID-19."

Това посочва доц. Росен Калпачки - ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ "Св. Анна", в интервю за кампанията "+ мен" за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщиха от здравното министерство. "Става въпрос за мъже и жени по на 30-40 г., които са били здрави, без никакви рискови фактори за инсулт - без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни заболявания, и изведнъж правят инсулт", уточнява доц. Калпачки.

Неврологът допълва, че след белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система.

39% от българите се информират за ковид ваксините от официални източници

39% от българите се информират за ковид ваксините от официални източници

Най-малко са търсещите информация за ваксиирането от близки и приятели

"Пост-COVID синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. "мозъчна мъгла". Много дълго време тези пациенти се чувстват уморени, концентрират се трудно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към обичайния начин на живот. За всичко това са виновни неврологичните нарушения. Това е и още една причина да препоръчвам ваксинацията - за да си спестят хората бъдещи здравословни усложнения", подчертава доц. Калпачки.

Над 6 000 болни с COVID-19, които са преминали през болница "Св. Анна", са консултирани неврологично. Доц. Калпачки е категоричен, че пандемията е повишила риска от по-тежко боледуване и усложнения при болните с неврологични заболявания. "Връзката тук е двупосочна, но е по-скоро по посока на това, че преболедуването на COVID-19 причинява по-тежко протичане на основните им заболявания, а не толкова, че неврологичните заболявания предполагат по-тежък COVID-19. Хората с неврологични заболявания боледуват от COVID-19 много по-често, когато не са ваксинирани. В нашата клиника сме имали и пациенти, които са били с COVID-19 и след ваксинация, но при тях заболяването е протичало далеч по-леко", заявява той.

МЗ с кампания за ползите от ваксините срещу COVID-19

МЗ с кампания за ползите от ваксините срещу COVID-19

Инициативата е под мотото "+ мен"

Доц. Калпачки отбелязва, че пандемиите от други заболявания и специално респираторни не са новост за човечеството и единственият начин, по който хората са се справяли с всякакви епидемии, е, когато почти 100% от тях са ваксинирани.

"Няма неврологично заболяване, което да е противопоказание за ваксинация срещу COVID-19. Ваксината може единствено да ни предпази", подчертава той. "След като искаме във всяко нещо да бъдем част от Европа, трябва и във ваксинацията да се стремим към същото. Просто в Европа далеч по-голяма част от населението е ваксинирана. Как го постигнаха те, не знам, но и ние трябва да го направим", изтъква доц. Калпачки.

Цялото интервю на доц. Росен Калпачки и още информация за ваксинацията срещу COVID-19 при страдащите от различни заболявания може да бъде намерена в сайта на кампанията "+ мен".