Три часа преговори между Надзорния съвет на НЗОК и Български лекарски съюз в Министерство на здравеопазването пред министър Стойчо Кацаров за разпределението на 50 млн. лв., които са остатък от средствата в болничната медицинска помощ. След срещата председателят на БЛС Иван Маджаров обясни, че решение няма, но разговорите са били "добри". Добре е това, което се разбрахме, ще видим другата седмица какво ще стане, още има да говорим", обясни на излизане пред медиите той. Бе категоричен, че специално разписано решение няма.

Следващата среща ще е в сряда или четвъртък, за да се уточни специална методика, по която да се разпределят остатъчните средства.

Ковид зоните не работят, отсича БЛС

Ковид зоните не работят, отсича БЛС

Имало недостатък от тестове и хората си плащали диагностицирането

В специализираната медицинска помощ има икономии от 30 млн. лв., в първичната помощ - 20 млн. лв., твърдят от БЛС. От МЗ посочват по-малки цифри. Спорът е как да бъдат разпределени парите.

Стана ясно още, че управителят на НЗОК Петко Салчев не присъства на преговорите. Очаква се по-късно и от БЛС, и от Министерство на здравеопазването да излязат с позиция за срещата.

Организации с критики за средствата от НЗОК
Обновена

Организации с критики за средствата от НЗОК

COVID кабинетите не работят добре

Малко по-късно от пресцентъра на МЗ съобщиха, че сближаване на позициите и продължаване на разговорите между УС на БЛС и НС на НЗОК ще продължат през следващата седмица. 

След напрежението от последната седмица двете страни седнаха на масата на преговорите, за да се обсъдят и изработят Методика за средствата, които към края на годината ще останат неизразходвани от бюджета на НЗОК и са предназначени за здравноосигурителни плащания.

Очакванията на БЛС са до края на следващата седмица да се стигне до решение.