Половин милион души в България са със захарен диабет и вероятно около 150 000 не знаят, че имат такова заболяване.

Това каза проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в МУ-София по време на пресконференция "Добрият контрол на диабета - инвестиция в бъдещето".

Те е организирана от Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България по повод Световния ден на диабета 14 ноември.

Изгубени в бюрокрацията - важен медикамент за диабет е наличен, според МЗ, но пациентите го търсят

Изгубени в бюрокрацията - важен медикамент за диабет е наличен, според МЗ, но пациентите го търсят

Въпросното лекарство стана хит заради един от страничните си ефекти - сваляне на килограми

Проф. Танкова обясни, че под 10% от заболелите с диабет имат захарен тип диабет 1, което означава, че до края на живота си те се лекуват с инсулин. Захарен диабет тип 2 представлява нарушения в метаболизма, като за него най-иновативният метод за лечение е "физическо поведение, включващо сън".

Специалистът уточни, че на пазара у нас е осигурена кардиоренална протекция с две групи нови медикаменти, реимбурсирани от НЗОК.

По време на пресконференцията бе представено проучване и бяха дадени препоръки: Лекарите непрекъснато да актуализират познанията си за ефикасността и страничните ефекти на медикаментите, да се знаят съпътстващите заболявания на пациента, да се прави оценка на профила - млад и когнитивни нарушения и да се провежда обучение за диабет за превенция утре.

Осигуряват сензори за всички деца с диабет тип 1

Осигуряват сензори за всички деца с диабет тип 1

Спешни действия за това са набелязани на среща при премиера Кирил Петков

Положителното е, че в България има 576 ендокринолози, най-много в Европа на глава от населението.

Проучването сочи, че 40% от пациентите с диабет често посещават личния си лекар, 18% не знаят какво означава гликиран хемоглобин, но на 40% два пъти годишно им го назначава личният лекар, под 40% от пациентите са с процент под 7% на този тип хемоглобин, което е нормата, за 70% ендокринологът дава информация на пациентите, тоест има улеснен достъп, а 54% са добре запознати.

В заключение - препоръчват грижите за хора с диабет да са контрол на рисковите фактори и органна протекция, което се състои в контрол на кръвната захар, на сърдечно-съдовите фактори, тегло, да се протектират сърцето и бъбреците

На всеки 10 секунди по двама души в света се разболяват от диабет

На всеки 10 секунди по двама души в света се разболяват от диабет

България има утроена заболеваемост от диабет тип 1 при децата в сравнените с 80-те години

"Добрият контрол е по-малко усложнения и оптимално качество на живот", каза проф. Цветалина Танкова.

Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, коментира добрия контрол на диабета и поиска джипитата да могат да изписват медикаменти на пациенти с диабет. "България е единствената страна с най-лесен достъп до лекар в Европа", посочи той.