На всеки 10 секунди по двама души в света се разболяват от диабет, а един умира от усложненията, свързани с болестта. Броят на болните от диабет в България е над 503 000. Над 537 млн. възрастни (20-79 години) страдат от диабет в света. Предвижда се до 2030 г. броят им да нарасне до 643 млн., а до 2045 г. - до 783 млн. души.

Тази статистика бе предоставена на проведената информационна среща на тема "Живей свободно с диабет".

Лектори на събитието бяха проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология и доц. д-р Радка Савова, началник на Клиника по диабет в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

По данни на СЗО от 2017 г. хората с диабет тип 1 в световен мащаб са над 9 млн., като по-голямата част от тях живеят в страни с висок доход. 

Заради затлъстяването изследванията за диабет влизат в профилактиката на деца

Заради затлъстяването изследванията за диабет влизат в профилактиката на деца

Кръвна картина на 7 г., 10 г., 13 г., 16 г. и кръвна захар и холестерол за децата на 16 г.

В момента в България има утроена заболеваемост от диабет тип 1 при децата в сравнените с 80-те години на миналия век. За цялата страна децата с тази диагноза са между 1500 и 2000, а в специализираните клиники в гр. София се наблюдават около 800 деца, каза доц. Савова.

Тип 1 захарен диабет е съвременната дефиниция на познатия по-рано инсулинозависим диабет при децата и младите хора. Това е състояние на остро възникнал тежък инсулинов дефицит в резултат на автоимунно разрушаване на произвеждащите инсулин островни В-клетки в панкреаса. Недостигът на инсулин води до прогресивно влошаване на обменните процеси. Това води до високи стойности на кръвната глюкоза, обезводняване и натрупване на кетони - т.нар. диабетна кетоацидоза, която е животозастрашаващо състояние.

Според проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология, за изминалия 100-годишин период от началото на инсулиновото лечение науката и практиката са изминали дълъг и успешен път.

В България са достъпни почти всички инсулинови препарати, използвани в световната практика. Тя поясни, че не само вида на инсулина, но и начина на неговото приложение води до предпазване от късните усложнения на диабета, които могат да засегнат очите, бъбреците, сърцето, нервната система и реално всички останали органи. Това е от ключово значение за децата и подрастващите с диабет.

Прогнозата на живота при диабет се определя от доброто лечение и контрол, зависещи от достъпа до различни по действие инсулинови препарати, възможностите за анализ на глюкозните нива (чрез тест-ленти или най-добре чрез глюкозен сензор) и съвременните инжектиращи устройства - инсулинови писалки и инсулинови помпи.

Сензорите за постоянно наблюдение на диабета осигуряват непрекъснат контрол на нивата на кръвната захар.

НЗОК ще реимбурсира изцяло новия апарат при диабет тип 1

НЗОК ще реимбурсира изцяло новия апарат при диабет тип 1

Той измерва кръвната захар без убождане

Новите технологии помагат за живота на хората с диабет. Сензорите за проследяване на кръвната захар показват ясно ефекта от инсулина, храната, спорта и др., което е основа за самообучението и самоконтрола на пациентите, а също така правят живота им предвидим и контролиран. Те са модерна преносима технология, която следи и предава нивото на кръвната захар на всеки 5 минути.

Устройството се поставя на подходящо място на тялото на пациента и чрез специална технология може да се свърже с няколко мобилни устройства - телефон, таблет или компютър. При някои от най-съвременни устройства тази информация може да бъде споделена с мобилните устройства на най-близките членове на семейството. При рязка промяна (покачване или спад) на кръвната захар технологията алармира пациента по-рано, за да има време да предприеме необходимите мерки и да се намали опасността от значими инциденти. По този начин родителите на децата с диабет могат непрекъснато да следят нивото на кръвна захар на своето дете, като сензорът е подходящ дори за новородени.

Инсулиновите помпи осигуряват най-физиологичното дозиране на инсулина, като използват препарати с минимална вариабилност в действието им. Също така помпата изисква само една доза инсулин на 72 часа (докато настъпи смяна на инфузионния комплект). Тя е по-точна и прецизна от стандартното прилагане на инсулин, което води до подобрен контрол, намален риск от тежка хипогликемия и нужда от спешна медицинска грижа, уверяват медиците. 

Сензорите - основен проблем при следене на деца с диабет

Сензорите - основен проблем при следене на деца с диабет

Критериите за предписване на сензори родителите смятат за дискриминационни

Пациентите имат трудности за реимбурсиране на помпи и сензори, призна проф. д-р Мая Константинова. Така например протокол може да бъде издаван само от определени от НЗОК комисии в университетските болници в София, Пловдив, Варна и Плевен, като пациентите са задължени да започнат лечение с инсулинова помпа единствено в посочените центрове. Също така пациентите с отличен контрол (с нива на гликиран хемоглобин <7%), които до момента закупуват сензорите си сами, са лишени от възможността от реимбурсация поради изискването на НЗОК нивата на гликиран хемоглобин да са >7%, каза тя.

За 50 г. през Клиниката по диабет в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" са преминали за лечение над 4900 деца, каза доц. д-р Радка Савова. Там е единственото самостоятелно специализирано отделение за обучение на родители и деца със захарен диабет. Благодарение на постоянното обучение и постигнатия контрол на заболяването, България се нарежда сред първите 15 държави в Европа като постижения в лечението.