От началото на март Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) взе решение да започне реимбурсирането на Dexcom ONE, устройство за непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM) за хора с диабет тип 1.

Новината е важна за пациентите, на които се налага да проверяват нивата на кръвната си захар чрез убождания на пръста. Наскоро родители на деца с диабет подадоха сигнали, че са затруднени в измерване на кръвната захар на децата си именно заради това, че НЗОК не поема изписването на уреда, който отскоро е на пазара в България, а той остава на непосилна за пациентите цена.

442 000 души - болните от диабет в България

442 000 души - болните от диабет в България

Близо 463 млн. са хората с това заболяване в момента или 9.3% от населението

Уредът помага на пациентите да поддържат оптимален метаболитен контрол на диабета. В страни като Германия, Швеция и Словения в лечението на пациенти с диабет от 4-5 години се използват системите за мониторинг на глюкозата и резултатите са несъмнени. Включването на тези устройства в позитивния списък на НЗОК у нас дава възможност на пациентите да получат възможност за съвременно лечение чрез непрекъснат контрол на глюкозата", посочва проф. д-р Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология.

"Националната пациентска организация (НПО) и диабетните сдружения работят отдавна за това съвременните технологии, каквито са устройствата за непрекъснат контрол на глюкозата, да станат достъпни за хората с диабет в България и да бъдат реимбурсирани от НЗОК. Активното включване на тези иновативни системи за мониторинг на глюкозата в позитивния списък за медицински изделия на Здравната каса от 1 март 2022 г. е дългоочаквана и важна стъпка, която ще промени живота на много пациенти и ще им помогне да имат по-добър контрол над диабета", посочва д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на НПО. 

Сензорите - основен проблем при следене на деца с диабет

Сензорите - основен проблем при следене на деца с диабет

Критериите за предписване на сензори родителите смятат за дискриминационни

"Благодарение на данните, получени от тези устройства, хората ще имат непрекъснат достъп до информация за нивата на глюкозата, ще могат да следят дали стойностите варират и ще вземат своевременни решения за дозиране на инсулина. Така при много от тях ще могат да бъдат предотвратени животозастрашаващи състояния или евентуални усложнения от заболяването", допълва той.

НЗОК посочва пет болници, в които експертни комисии ще бъдат упълномощени да предписват системата за непрекъснато проследяване на глюкозата Dexcom ONE на пациенти с диабет тип 1: Военно-медицинска академия, Национална педиатрична болница "Проф. Иван Митев", Университетска болница по ендокринология "Акад. Иван Пенчев", УМБАЛ "Света Марина", Варна, УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив.

В случаите, когато системата Dexcom ONE се препоръчва на лица под 18 години, само три болници могат да предписват CGM: СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" в София, УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив и УМБАЛ "Света Марина" във Варна.

COVID-19 повишава риска от диабет, засегнати са децата

COVID-19 повишава риска от диабет, засегнати са децата

Болестта се проявява в рамките на седмици…

Пациентите, които отговарят на критериите, ще могат да получават своите сензори и трансмитери всеки месец от списък с аптеки. Сензорите ще се поемат 100% от НЗОК. През първия месец и на всеки четвърти месец след това пациентът ще получава безплатен трансмитер. Трансмитерът Dexcom ONE може да се използва в продължение на 90 дни.