Министерство на здравеопазването е пред сключване на анекс в Националния рамков договор за увеличаване на средствата за медицински дейности в три направления - "Неонантология", "Акушерство и гинекология" и "Педиатрия".

Това съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която бе на посещение в Националната детска болница в София, за да посети настанени за лечение украински деца. Преговаря се и има пълен консенсус с представители на БЛС. Става дума 267 млн. лв. в майчино и детско здравеопазване, които стават приоритет на МЗ, като увеличението спрямо миналата година ще е 28%. Мотивите: Съвременният начин на живот и затлъстяването сред децата.

Парите се разпределят, както следва: За детско и майчино здравеопазване - 79 млн. лв., с 38% повече от миналата година, увеличение на обемите в първичната помощ - увеличение 60%. Средствата за майчино здраве са 4.9 млн. лв.

СЗО с офанзива за справяне с неудържимия възход на диабета

СЗО с офанзива за справяне с неудържимия възход на диабета

"Необходимостта от спешни действия по отношение на диабета е по-очевидна от всякога"

В извънболничната помощ има увеличение на средствата - първичната 38% спрямо дейностите от 2021 г., увеличение на обемите дейности, детско и майчино здраве - 50 млн. лв. - с повече от 60% спрямо 2021 г., за първични вторични прегледи на деца до 18 г. и за профилактични прегледи на деца до 18 г. За целта ще се отпуснат средства на педиатрите - в болничната помощ средствата ще се разпределят от директорите на болници, а в доболничната помощ при джипитата - от държавата.

С промяна в Наредба №8 всяко дете ще има право на ранна диагностика за диабет, кръвна картина на 7 г., 10 г., 13 г., 16 г., кръвна захар и холестерол за децата на 16 г. В НРД за 2022 г. ще има 101 клинични пътеки, като се включват нови такива в посочените три направления. 21 клинични пътеки ще има за акушерство, 67 за педиатрия. С предложения проект на МЗ за бременни се увеличават прегледите им с допълнителни две ехографии, включително и изследване на хепатит C, профилактично изследване на млечните жлези за жени от 30-50 г.

НЗОК ще реимбурсира изцяло новия апарат при диабет тип 1

НЗОК ще реимбурсира изцяло новия апарат при диабет тип 1

Той измерва кръвната захар без убождане