6-годишната Йоана Христова от Велико Търново спешно се нуждае от лечение, за което на родителите ѝ не достигат финансови средства.

Момиченцето в момента се намира в Турция, където претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка.  

Всичко е започнало преди около година, разказва леля ѝ Нина Нешева. Първият симптом е бил повръщане. После детето започнало да се оплаква от силни болки в стомаха, получавало тежки кризи. 

Лекари от Велико Търново, Шумен и София смятали, че става дума за гастрит, язва, пъпна херния, нервен стомах… Препоръчано било на родителите да се обърнат и към психолог. След консултация с търновски ирисолог, семейството отишло в столична клиника. Йоана изпаднала в криза още в лекарския кабинет. Направени са и изследвания, които показали, че има епилепсия, но тя е само симптом на тумор в мозъка

На 16 януари семейството пристигнало в Истанбул, където още същия ден е направена първата животоспасяваща операция на детето, тъй като Йоана е разполагала с още броени часове живот. При операцията и е поставен специален катетър, който да отстрани събралата се в главата и течност.

Пет дни по-късно е направена и втората интервенция, при която е отстранена голяма част от тумора.

За лечението родителите на Йоана са събрали от близки и приятели 80 000 лв., които са оказват крайно недостатъчни. Необходими са още 38 хиляди лева, с които да се обезпечат 33 процедури по лъчетерапия и 6 вливания като подготовка за химиотерапията, която трябва да продължи една година.

“Йоана постъпи в турската болница в четвърти стадий, туморът се оказа злокачествен. Обнадеждава ни това, че няма разсейки и няма да спрем да се борим”, категорична е лелята на детето, споделяйки възхищението си от турските медици.

Всички хора, които искат да помогнат на Йоана, могат да се обадят на тел. 062 601 801. Също така дарителска кутия е поставена в заведението в сградата на Община Велико Търново.