65 000-70 000 души в България са болни от шизофрения. Това обяви пред журналисти ръководителят на Клиниката по психиатрия в Александровска болница проф. Вихра Миланова по повод Световния ден за борба с това психично заболяване.

По думите й, реално няма увеличаване на броя на болните и той е постоянен. Няма разлика спрямо предишни години.

Проф. Вихра Миланова изтъкна, че нуждаещите се имат възможност да получат помощ в болничните заведения. Болните от шизофрения могат да се лекуват с най-новите лекарства. Те са от ново поколение и хората ги приемат по-лесно.

Липсва обаче дългосрочна грижа за тези хора, смята проф. Миланова.

"След като получат тук помощ, по-нататък наблюдението и всичко, което е необходимо за връщането им в общността, липсва", поясни тя. Вихра Миланова допълни, че обикновено се сещаме за тези хора, когато стане някакъв инцидент.

Не са ясни точните причините за заболяването, но те са комплексни. От една страна - биологични, генетични, от друга страна - факторите на околния свят.

Заболяването обикновено започва в млада възраст. Един от първите симптоми се изразява в отдръпване от околния свят, затвореност. След това се появяват и другите симптоми като халюцинации, преживяване, че някой те преследва.

"От появата на боледуване до първия контакт с лекар-психиатър минават 2-3 години", коментира проф. Миланова.

Самият пациент обикновено не приема факта, че има проблем. По-често роднините му се обръщат към специалистите за помощ.

Екипът и пациентите на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" организираха антистигма инициативата "Въпреки болестта".

Пациенти разказаха личните си истории, с което показаха, че въпреки заболяването, не е задължително да се оттеглят от света, да изгубят работата и социалните си контакти. Те изпълниха артистична програма, която включи оперно пеене, творби за пиано, изложба от картини и квилинг, изработени по време на терапевтичния процес в артателието.