Седем души са с доказано заболяване от коронавирус в старозагорската УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович"- един от тях е изписан, а 81-годишен пациент е починал, обобщи по време на онлайн пресконференция днес директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Той съобщи, че още трима души в момента са на лечение в Клиниката по инфекциозни болести. Тази нощ трима пациенти със съмнение за коронавирус са били хоспитализирани "взети са им проби и до края на деня се очакват резултатите", подчерта проф. Йовчев.

Двама близки на пациента от Малка Верея остават за домашно лечение, тъй като нямат никакви симптоми, налагащи тяхното настаняване в лечебното заведение. Изследван е персоналът, който е бил контактен с първите трима пациенти с коронавирус, част от екипите на Спешно приемно отделение, както и целият екип на Ендокринологичната клиника. Всички проби са отрицателни, стана ясно още от думите на професор Йовчев.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков обясни, че в момента в областта има 247 поставени под домашна карантина граждани. Общият им брой досега е 832-ма, като повечето вече са извън 14-дневния срок. "Наблюдението е активно, всекидневно екип на полицията, извършва проверка на адрес на карантинирания или с обаждане по телефона. Служители на РЗИ също проверяват. Под карантина са всички, влизащи в България от чужбина, не само от Италия и Испания. Броят на починалите у нас е най-малък в Европа, което е индикатор за действеността на взетите мерки", категоричен е д-р Станков.

От думите на проф. Йовчев стана ясно още, че в старозагорската УМБАЛ са налични 9 респираторни апарата, както и 21 анестезиологични, които могат да извършват същата дейност. Още три респиратора се очакват в началото на идната седмица. Един е преместен в Клиниката по инфекциозни болести.

"При нужда там ще бъдат пребазирани още колкото е необходимо респиратори. В големия корпус ще останат респиратори за лечението на планови пациенти. Единствените затворени звена са Клиниката по кожни болести и Отделението по физиотерапия. Преструктурирана е дейността на отделението по УНГ. Всички други звена работят в щатен режим. Общият брой на анестезиолозите в лечебното заведение със придобита специалност към момента е 12. Има и 7 специализанти, които са с повече от 3-годишен стаж и могат да извършват над 90% от манипулациите, което прави обща бройка от 19 лекари. Медицинските сестри в реанимацията са 27, те работят на смени".

Проф. Йовчев призова хората да спазват мерките за безопасност, а именно да се спазва 1,5-2 метра отстояние един от друг, да се използват личните предпазни средства и да се извършва засилена дезинфекция. "Много ви моля, не създавайте фалшиви новини".

"Невярната информация води до допълнително психично натоварване у хората със здравословни проблеми. Всички, дошли в лечебното заведение с оплаквания, няма да бъдат върнати. Има осигурени достатъчно бързи тестове за тези, които се притесняват, достатъчни са и PCR-тестове. Досега с тях са изследвани 147 души, други над 100 - с бързи тестове".

Очаква се доставката на още 500 PCR-теста. "Без никакви оплаквания обаче е безсмислено хората да настояват да им бъде направен тест. Проби се правят само при наличието на температура, кашлица, болки в корема и други симптоми. За изследванията е нужно наличието в течение на няколко дни на клинични проявления и температура", предупреди проф. Йовчев.

522 са заразените с коронавирус у нас

522 са заразените с коронавирус у нас

24 са новите случая на COVID-19 за едно денонощие