До Коледа смъртните случаи от COVID-19 в България може да станат 7 пъти повече. Това прогнозира пред Нова телевизия д-р Петър Марков от Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон.

Той посочи, че от един месец насам има стръмно нарастване на заразените. Преди година по същото време е имало същото рязко покачване.

"Тогава през ноември започна нарастване на смъртните случаи и до Коледа те станаха 7 пъти повече. Разликата е, че тогава започнахме от ниска база на заразени - около 200 на ден и около 17 починали. А преди около месец бяхме над 2000 заразени и повече от 100 смъртни случая на ден. Ако те станат 7 пъти повече на ден до Коледа, разбирате какво се случва", отбеляза д-р Марков.

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

Иван Маджаров: Изпуснахме времето да овладеем COVID-19

"Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да се запиташ: "аз, който имам по-малко знания, защо да го правя?"

Той уточни, че това е сценарий при липса на контрол или при занижен такъв и изрази надежда властите да вземат мерки. Той не посочи кога ще е пикът на четвъртата вълна.

По негови думи разпространението на коронавируса в момента е толкова голямо, че може да бъде наложен пълен локдаун на всички, а след овладяването на вълната, той да остане само за хората без зелен сертификат.

Голямата разлика между България и западните държави била степента на ваксинация. Марков подчерта, че в страните с висок процент имунизирани дори да има лека вълна, не умират хора.

Той посочи, че ако зелен сертификат се издава още след поставяне на първата доза от ваксините, то краткосрочно може да се използва и тестът за антитела. Все пак според него не трябва да се сертифицира човек с една доза, нито такъв с антитела.

Тодор Кантарджиев: Изпуснахме златни месеци, всеки стотен софиянец е преболедувал COVID-19

Тодор Кантарджиев: Изпуснахме златни месеци, всеки стотен софиянец е преболедувал COVID-19

Той призова хората да внимават да не се заразят, докато чакат за ваксини или антигенни тестове

От своя страна пулмологът д-р Петър Чипев обясни, че коронавирусът протича с много типични симптоми и са изключително важни първите 7 дни, тъй като в тях се развиват усложненията. По негови думи именно в този период пациентът има нужда от лекар, който да го прегледа и успокои.

Според него това е отговорът на въпроса защо са препълнени болниците. Очевидно не водим войната правилно, изтъкна д-р Чипев.

Доц. Христо Хинков потвърди, че има опасност да се стигне до стряскащ брой смъртни случаи на ден. Той подчерта, че смъртността е мултифакторна и не се дължи само на COVID-19.

5643 нови случая на коронавирус, 154 души починаха

5643 нови случая на коронавирус, 154 души починаха

Хоспитализираните с COVID-19 вече са 7 373