860 обаждания са получени на информационната телефонна линия за въпроси относно епидемията с коронавирус COVID-19, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Припомняме, тя беше отворена на 11 февруари.

По данни на здравното министерство най-често сънародниците ни търсят информация от лекар епидемиолог за предстоящи пътувания в Азия - Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Особен интерес се отчита по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, включително и на летищата.

Информираме се за коронавируса на специален телефон

Информираме се за коронавируса на специален телефон

Лекар-епидемолог ще дава информация от понеделник до петък

Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19.

Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия, търсят и медицински специалисти. Постъпват и запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.

На телефонен номер 02 807 87 57 от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), информация, свързана с COVID-19, може да бъде получена от лекар-епидемиолог.