Адвокатът Мария Шаркова, специализира в медицинско право, е сезирала Комисията за защита на личните данни за Електронното медицинско досие заради риска от достъп до чувствителна здравна информация, която може да стане обект на злоупотреба. За писмото си тя съобщава в профила си във фейсбук.

Не е ясно как се гарантира, че правата на пациентите са защитени, нито какъв е редът за обработване на тези лични данни.

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Ваксинационният паспорт - нито панацея, нито пропуск за всички врати

Информацията за сертификата била силно преекспонирана

В писмо до КЗЛД Шаркова задава въпроса, дали ваксинационен център има достъп до Електронното медицинско досие, за да разпечата сертификат за ваксинация срещу коронавирус и дали това му дава достъп до всички данни за човека - епикризи, изследвания, хоспитализации и т.н.

Шаркова пита също има ли ред за ограничаване на достъпа на личните лекари до тези данни в случай, че пациентът избере нов общопрактикуващ лекар. Друг въпрос, който се поставя, е дали имаме право да поискаме изтриването на данни от ЕМД и как е регламентиран редът за обработване на личните данни от Министерството на здравеопазването във връзка със здравното досие.

БЛС настоява за международен сертификат за ваксинирани

БЛС настоява за международен сертификат за ваксинирани

Около „АстраЗенека“ са се намесили много немедицински фактори, смята Николай Брънзалов

Електронното медицинско досие е достъпно на сайта www.his.bg, който се ползва и за онлайн записване за ваксинация. В досието пациентите могат да влязат с електронен подпис. На сайта обаче няма информация за правилата за достъп до досието и как става влизането на трети лица и т.н.

Здравната информация попада под защитата на еврорегламента за личните данни GDPR като специални данни, които могат да се обработват при строго определени условия. В информацията за ваксинацията пък се влиза с имена, ЕГН и номер на лична карта, тоест всеки работодател например може да провери дали служителите му са ваксинирани срещу коронавируса, без да взема тяхното съгласие.

Не е ясно и кой е администратор на тези лични данни, както и при споделяне на данни от един орган към друг (например от НЗОК към МЗ) в какви отношения са органите и дали са съвместни администратори", алармира Шаркова.

Проверете дали не са източвали НЗОК от ваше име

Проверете дали не са източвали НЗОК от ваше име

На сайта на НЗОК