Мокрите кърпички не могат да играят ролята на дезинфектанта. Това каза пред БНР Богомил Николов от "Активни потребители" които започват разяснителни публикации на сайта си за продукти, свързани с Covid-19.

"Сега акцентът трябва да бъде върху дезинфектантите в големите търговски вериги. Най-важно за хората е, когато ги използват, да не ги докосват там където всички са пипали", каза Николов.

По думите му вече повечето от видовете са регистрирани като биоцидни продукти.

Припомняме, биоциди са група отровни вещества, включваща консерванти, инсектициди, дезинфектанти и пестициди, използвани за контрол на организми, вредни за здравето на човека и животните или предизвикващи увреждане на природни или производствени продукти.

Това може да се види от етикета - там има номер за биоциден продукт", допълни Николов.

Богомил Николов коментира и уредите за измерване на кислорода в кръвта и сърдечния ритъм, че вече и в интернет има видеа, които показват колко некачествени такива продукти има (те измерват кислорода дори на четка за зъби...). Според него има риск да закупим такъв уред.

"Дори ако уредът е изряден, то може да допуснем грешка при използването му. Но и най-важното - на такъв уред не може да се разчита като диагноза - това е работа на лекарите", заяви Николов.

Той препоръча да се купуват такива устройства след насока от личния лекар или от аптека. Тези, които се продават по интернет, не е препоръчително да се купуват. Би било добре, ако на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата има списък с одобрените такива устройства, каза той.

Николов коментира още, че в интернет се предлагат много други фалшиви продукти срещу Covid-19 като душове, лампи и изтривалки, които предпазват от коронавируса, което е тенденция по цял свят и ще продължи.

"Хората трябва много да внимават. Много е важно сега при празничните пазарувания големите вериги магазини да осигурят дистанция между пазаруващите и да има служител, който да следи за този ред", допълни Богомил Николов.