Алкохолът причинява седем форми на рака. Дори хората, които консумират малко до умерено количество, са изложени на риск. Това показват резултатите от нов анализ, цитирани от „Гардиън”.

Здравните експерти подкрепиха констатациите. Те обявиха, че те показват, че министрите трябва да инициират повече образователни кампании, за да се справят с широкоразпространеното незнание за това колко близко свързани са алкохолът и ракът. Проучването предизвика нови призиви редовните пиячи да бъдат насърчавани да има дни, в които не пият. На опаковките за алкохол да имат предупредителни знаци, съветват още експертите.

Последният анализ на данни, натрупани през последните години, свързва алкохола с развитието на рак на гърдата, на дебелото черво, на черния дроб, както и други видове рак.

В проучването се заключва, че има нещо повече от проста връзка или статистическа асоциация между алкохол и рака, което може да бъде обяснено с нещо друго. Сега имало достатъчно достоверно доказателство, за да се каже, че алкохолът е пряка причина за заболяването, твърди специалист от Нова Зеландия.

Имало силно доказателство, че алкохолът причинява рак на седем места в тялото и вероятно и на други. Дори без напълно да се знае биологичният механизъм – как точно алкохолът причинява рак, епидемиологичното доказателство може да подкрепи твърдението, че алкохолът причинява рак на орофаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво, ректума и гърдата, обясняват учените.