От Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) анализират състоянието на общинските болници. Резултатите ще са ясни през януари. Това съобщи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

От 320 лечебни заведения у нас 122 са общински. Според данните от 93 болници над 30% от лекарите и над 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна възраст. В Сдружението на общините нямат данни за заразения медицински персонал по общини.

"Голяма част от персонала е или болен, или карантиниран. Продължаваме да търсим доброволци. Колкото и да е трудно, все пак има и светлинки", каза Георгиева.

Всички общински лечебни заведения приемат пациенти с коронавирус.

"Тъй като големите областни болници, болниците в големите градове, не можаха да се правят с потока от болни, заразени с Covid-19, нашите общински лечебни заведения поемат част от заразените пациенти", обясни директорът на Националното сдружение на общините.

По думите й са осигурени исканите легла. Легла има, но вече няма лекари и медицински персонал, който да обслужва пациентите", каза Георгиева.

Силвия Георгиева акцентира върху голямата вълна от дарения, които още след началото на пандемията са помогнали на общинските болници. Хората извършвали доброволен труд и медицинска апаратура.

Общинските бюджети през 2020 г. са под изключителен натиск, както и всички останали бюджети - на частния бизнес и на държавата, изтъкна още Силвия Георгиева. Заради спрелите бизнеси приходите от общински данъци и такси са спаднали. На места са отделени средства за инвестиционни разходи за местните болници, обясни директорът на НСОРБ.