Според здравният министър Кирил Ананиев, недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществени поръчки за лекарства, медицински изделия, апаратура и техника.

"Защо тези хора тогава не са излезли на протест, срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата", коментира пред НоваТВ Ананиев, замеряната с яйца зам.-министър Жени Начева.

Лекарите от врачанската болница получиха февруарските си заплати

Лекарите от врачанската болница получиха февруарските си заплати

Жени Начева уверява, че парите за 2018 г. били като за м.г.

Болниците във Враца и Ловеч повече от 13 години се водят във фалит и са източвани милиони, но Ананиев е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в двете болници. Здравният министър не обвинява работещите в болниците, защото са лъгани много и не вярват.

"Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи. Вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с инвеститорите. Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца", обясни здравният министър.

10 години се трупали проблемите в болниците в Ловеч и Враца

10 години се трупали проблемите в болниците в Ловеч и Враца

Жени Начева: Ще се търси отговорност от виновните лица

През декември здравното министерство е започнало акция заедно с Главна прокуратура и МВР, проверени са 21 болници, в които са установени порочни практики и само прокуратурата може да каже чия е вината, коментира Ананиев.

Във връзка със случая с пациентка, която почина, след като в болницата й искат 10 000 лева, за да плати аортна клапа, здравният министър обясни, че смъртта на тази жена не е свързана с това, че не й е сложена съответната клапа, имала множество заболявания и те са причина за смъртта.

Проверката откри нарушения в столичната болница "Св. Екатерина"

Проверката откри нарушения в столичната болница "Св. Екатерина"

Декларацията за доплащане е била празна, но подписана