"Да допринесем за улесняване на достъпа на гражданите до лечение и диагностика", призова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Десетия международен медицински конгрес на Югоизточния европейски медицински форум.

Организацията е член на Световната медицинска асоциация. В продължение на няколко дни лекарите обменят опит и дискутират тенденциите в международен план. Това ще допринесе за подобряване на квалификацията и усъвършенстване на здравните системи чрез използване на утвърдени европейски и световни практики, според думите на Ананиев.

БСП пак пита Ананиев ще закрива ли болници в Северозапада
Обновена

БСП пак пита Ананиев ще закрива ли болници в Северозапада

Настояват да се яви в парламента и да даде обяснение

В момента работим върху здравноосигурителния модел, но не с идеята да закриваме болници, а с идеята да оптимизираме тази мрежа, каза още той по отношение предложението на заместник - изпълнителния директор на болница "Проф. д - р Иван Митев" да бъдат закрити болници в страната предвид гъстотата на населението. Възможно е да се стигне до закриване, но не стихийно, а на базата на реалните потребности на хората от медицинска помощ, увери Ананиев. "Не искам да вадя един възможен инструмент от целия комплекс от инструменти и да правя крайни изводи".

В разговорите с делегатите здравият министър е усетил, че основният акцент се насочва към структурата, функционирането и оптимизирането на здравните системи. "Това е и основната тема, върху която работи моят екип", увери Ананиев.

346 болници с 53 173 легла на разположение на българина

346 болници с 53 173 легла на разположение на българина

Най-много легла има в Пловдив, Смолян и Плевен

На форума присъства и президентът на Световната медицинска асоциация проф. Леонид Айделман, който беше удостоен с плакет с кристал. По думите на проф. Айделман България върви в правилната посока.

65 лектори заедно със студенти и техните 11 доклада са част от конференциите. Финално ще бъде приета резолюция от София.