И днес левицата иска здравният министър Кирил Ананиев да дойде в НС и да обясни ще се закриват ли болници в Северозападна България.

Още вчера тук, от парламентарна трибуна, нашата парламентарна група БСП за България покани чрез председателя на Народното събрание министъра на здравеопазването да дойде тук във връзка с негово изявление за преструктуриране или с други думи, за закриване на болнични отделения в областите Видин, Враца и Монтана, припомни червеният депутат Филип Попов. Затова червените искат Ананиев да даде обяснение.

Левицата вика за обяснение Ананиев в парламента

Левицата вика за обяснение Ананиев в парламента

Причината са протестите на медицинските сестри

Касае се за цял регион в България, посочи Попов. По думите му -в Северозападна България хората няма да имат достъп до здравеопазване.

Това е много тежък и сериозен проблем, изтъкна социалистът.

Цвета Караянчева обеща и днес да покани министъра на здравеопазването.

Левите от Видин, Враца и Монтана по-късно дадоха брифинг заради притесненията си, че МЗ ще закрие отделения в тези области.

Хората от трите области са меко казано обезпокоени и отчаяни, изтъкна Филип Попов. Те са изпратили позиция до здравния министър с искане Кирил Ананиев да преосмисли позицията си.

Социалистите изразяват несъгласието си с позицията на здравното ведомство. Нарушавали се основни здравни права на хората от региона. Решението на Ананиев било пагубно за региона.

По думите на Попов областните болници са гръбнакът на регионалното здравеопазване. Принципалът на тези болници е държавата, подчерта Попов. Здравеопазването не е дюкян, категорични са червените.

Припомняме, че вчера левицата настоя министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да се появи в Народното събрание и да даде обясние за протестите на медицинските сестри. 

Преди 2 дни министърът заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца и Монтана.  По думите му това ще гарантира комплексно и качествено обслужване на населението в целия Северозападен регион. 

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Имало пари за увеличение на заплатите, но те трябвало да се изработят