Хората трябва да знаят, че никой не е застрахован от срещата си с коронавируса и затова обществото трябва да промени начина си на живот. Трябва да се престане със спекулирането с мерки, които не са нужни, а и с някои твърдения, които ужким се опират на статистика. Това заяви в студиото на БНТ проф. Андрей Чорбанов, до скоро депутат от ИТН.

Като пример за такива мерки той даде задължението за носене на маски на закрито, но позволението за сваляне при хранене. Като спекулация той определи тезата за т.нар. щит, който се опира на броя на прекаралите инфекцията, който ние реално не знаем, тъй като има твърде много хора, които са прекарали безсимптомно или много леко инфекцията. Като противодействие единствено може да бъде тестването, но това е държавна политика, която у нас я няма, не е помислено за това.

518 нови случая на коронавирус, положителните случаи са 3.67%

518 нови случая на коронавирус, положителните случаи са 3.67%

Броят на хоспитализираните намалява…

И като още един пример той посочи, че защо прекаралите вируса и изградените антитела трябва да продължават да носят маски.

В момента никой не може да каже дали ще има четвърта вълна и кога ще бъде тя, посочи Андрей Чорбанов. Това зависи от поведението на вируса и от неговото развитие към варианти и мутации.

Той обясни, че в световен план нещата вървят изключително хомогенно - третата вълна си мина навсякъде. Когато един непознат вирус бъде оставен да се разпространява повече от година, очаквано е да се движи в различни посоки, поясни Чорбанов. По думите му вирусът мутира по-бавно, но някои от новите форми били доста по-агресивни и били поразени хора, които през първата и втората вълна успели да отстоят.

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

СЗО определя индийския вариант на коронавируса за глобална заплаха

Щамът вече се е разпространил в повече от 30 страни

Ако една ваксината е ефикасна, тя няма да даде възможност на имунизиран човек да заразява други, поясни още имунологът. До година след прекарването на вируса, огромната част, изкарали инфекцията, има имунитет.

По въпроса за трета, четвърта и т.н. дози или нуждата от ежегодно ваксиниране, Чорбанов призова да не се бърка истинската наука с бизнеса.

Малко е вероятно ние да бъдем предпазени от индийския вариант на инфекцията, но не се знае още какъв е реалният процент на хората, предпазени от вируса евентуални през есента, посочи бившият депутат от "Има такъв народ" в 45-то НС.

Той подчерта, че всеки политик се появява и казва, че се е справил с ковид кризата. "Всъщност медиците се справиха с кризата, това са тези, които всеки ден са на първа линия.

Тодор Кантарджиев: В края на третата COVID-19 вълна сме

Тодор Кантарджиев: В края на третата COVID-19 вълна сме

С РНК ваксини се изгражда по-бързо имунитетът, "Спутник V" я няма по политически причини

На въпрос за разработката на българска ваксина Андрей Чорбанов заяви, че българската наука е свикнала да бъде неглижирана и да се отнасят с пренебрежение към нея. Това обаче трябва да бъде прекратено. Чужди държави се интересуват от нашата наука, а нашата собствена - не, изказа разочарованието си Чорбанов и посочи, че тази есен ще бъде представена българската ваксина срещу COVID-19 и това ще стане на световен форум.