До края на седмицата 1/3 от България ще е в грипна епидемия, вероятно днес още три области ще обявят грипна ваканция. Това са Варна, Бургас и Плевен. Близо до стойностите са Пловдив, Ямбол, Габрово, Пазарджик, София-област. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Кунчев е изненадан, че в столицата все още има изоставане на заболеваемостта, на ръба е София-област обаче. Заболеваемостта в столичния град расте, но не е на такова ниво, че да бъде обявена грипна епидемия, твърди доц. Кунчев.

Първата област, която тази година обяви грипна епидемия, бе Смолян.

Според Кунчев на много места епидемичните щабове избързват с обявяването на грипна ваканция и така при връщането на децата, епидемията всъщност ще е във върха си. Главният здравен инспектор припомни, че по наредба тези мерки се вземат при 30% заболели.

Коктейл от вирусни инфекции върлува в страната

Коктейл от вирусни инфекции върлува в страната

При деца може да се открият по 2-3 вируса едновременно

Той коментира и нововъведенията в имунологията и новите ваксини, които се очаква да бъдат въведени на пазара. Очаква се те да са назални, да се прилагат чрез впръскване в носа, а не с убождане от игла. Кога обаче ще се случи това не може да се каже, тъй като освен чисто медицински се намесват и търговски основания.