Ваксинационният план не е пред провал и ако има провал, то той няма да е на държавата, а на обществото.

Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на БТВ. По думите му ваксинациите вървят добре, а количествата ваксини се увеличават. Кунчев призна, че реално в момента няма избор на ваксина, в някакъв момент това ще се промени. Той не пожела да коментира отделните ваксини, подчертавайки че всички ваксини са безопасни и това е удостоверено от Европейската агенция по лекарствата.

Ето фактите от Ангел Кунчев, както той каза "без емоции" - има разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на "АстраЗенека" е подходяща за хора над 18 години. Липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

1246 новозаразени и  564 излекувани от коронавирус за денонощие

1246 новозаразени и 564 излекувани от коронавирус за денонощие

41 болни починаха, а 4 582 бяха ваксинирани

Ваксините са доброволни и безплатни, това го заявихме в началото и това няма да се промени, увери Кунчев, но обясни, че колебанието между една или друга ваксина и изчакването на точно определена ваксина ще затормози и забави ваксинационния процес.

Здравният инспектор не очаква да успеят да обърнат нагласите спрямо ваксинирането. "Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза той.

Освен засегнати от пандемията се оказахме засегнати и от инфодемията, която пълни главите на хората с лъжи и глупости. Какво ли не е прочел Ангел Кунчев, а пък вчера бил влязъл в книжарница и видял, че на челно място се предлага книга за ваксините и смъртността, която са причинили. "Не знам до къде ще стигне обществото с такива "истини", коментира Кунчев.

Има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса. "Въпросът е какво иска да чете човек. Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга и затруднява хората и ги кара да мислят", каза Кунчев с ирония. Той призна обаче и че е нормално хората да са уморени вече както от информацията и статистиката, която ни залива, така и от ограничителните мерки.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.7%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.2%

Главният здравен инспектор потвърди, че високите нива на разпространение на коронавируса в Кюстендил се дължат на британския щам, като се очаква следващо ниво на покачване в цялата страна, може би, точно преди изборите на 4 април

По темата за отварянето на заведенията Кунчев поясни, че решение не е взето дори и от здравните власти. Той не изключи конфликт с премиера Борисов, който иска ресторантите да отворят на 1 март. Решение за това обаче ще се вземе другата седмица.

България в червено от COVID-19, четири области в жълто

България в червено от COVID-19, четири области в жълто

12 области вече са в червено