Какво ще се случи на есен е големият въпрос и това е, което ни притеснява. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

За решението за отпадане на маските на закрито за ваксинирания персонал, Кунчев обясни, че там, където има струпване на много хора, няма как да не се носят маски. При тези ниски стойности е приемлив рискът в по-малките помещения като фризьорските салони, малките магазини и малките спортни съоръжения, да не се носи маски, защото това не крие някакви рискове, посочи доц. Кунчев.

Падат маските за персонала в малките магазини и заведения
Обновена

Падат маските за персонала в малките магазини и заведения

Ако имаме поставена ваксина срещу COVID-19

Продължават спорове кое как да бъде по механизъм, по който заповедта да влезе в действие. За градския транспорт и големи съоръжения като моловете, където влизат много хора няма как маските да отпаднат.

Експертите се надяват вирусът да се самоограничава. В момента сме свидетели на един естествен процес на респираторните вируси, при които след бързия ръст, има бърз спад. Големият въпрос е докога този спад ще продължи, обясни Кунчев. Той е оптимист за лятото и следващите 2-3 месеца.

Нещата не са приключили и сме много внимателни във всяка една нова стъпка, увери здравният инспектор.

Тезата как някои излизал и плашел е абсолютно неприемлива. Това не е плашене, а информиране и даване на съвети как хората да предпазят от пандемията, обясни Кунчев за критиките към ежедневните брифинги на НОЩ.

Никакъв терористичен акт не върна света десет години назад, но вирусът го направи.

Колкото сме по-подготвени за една такава ситуация в борбата с епидемията, толкова по-добре, подчерта Кунчев. "Много са премерени мерки и стъпките, но пътят към връщането на нормалния живот е имунизацията", изтъкна Кунчев.

За него спадът на случаите се дължи на големия брой преболедували, ваксинацията и на това, че хората започнали повече да се пазят.

Основата причина за високата смъртност е състоянието на нашата нация, посочи той.

100 нови случая на коронавирус, поставени са 23 777 ваксини

100 нови случая на коронавирус, поставени са 23 777 ваксини

Направени са 14 266 диагностични теста...

Между 20-25 000 имунизации се правят дневно, което за доц. Кунчев не е достатъчно, за да може до есента, да бъдем подготвени с колективен имунитет. Какво ли не опитваме, не знаем на кой свят сме, правим пунктове в парковете, в моловете, на морето, открои доц. Ангел Кунчев. Вървят нещата, но темпът на ваксинирани би трябвало да е по-голям, добави той.

"Повече ме е яд и ме боли, когато сме осигурили ваксините и хората се колебаят. Няма друга страна в Европа от нашата, която да осигури свободно и достъпно всички четири достъпни ваксини", категоричен бе доц. Кунчев.

Според него, ако се работи с този темп на ваксиниране, излишък на ваксини ще да има. Тези ваксини са предвидени за нас и да направим така, че на есен да не пълним болниците и да бъдем здрави, допълни здравният инспектор.

По думите му, ако не достигнем до колективния имунитет, ще си платим по-късно. Медицината не е математика и не може да се каже, че всеки ваксиниран е на 100% предпазен. Над 90% има гаранция, че шансът да се разболееш е минимален или ако се разболееш, може да го прекараш по-леко, отчете Кунчев. Все още няма данни колко дълго ще се задържи имунитетът.

По казуса с пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, Ангел Кунчев заяви, че професорът се чувства обиден, но казусът има две страни - юридическа и от човешка гледна точка. Той благодари на проф. Кантарджиев за отделеното време в борбата срещу COVID-19.