Вероятно съдът в Сливен, който позволи неваксинирано дете да посещава детска градина, не е разполагал с достатъчно информация за съществуващите практики в България и в света. Такава позиция изрази доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, предаде БНТ.

"Да определиш като дискриминация това, че пазиш здравето на децата, за мен е уникално. Не обвинявам съда. Вероятно не са имали достатъчно информация за съществуващите практики в България и в света." - коментира доц. Кунчев.

Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в Сливен ще обжалват решението на съда.

Дотук се стигна след като родители от Сливен на дете без имунизация осъдиха здравната инспекция в града, която забранява детето да посещава занятия. Според родителите, детето им е дискриминирано и не е равнопоставено с други деца, които също нямат имунизации, но по медицински причини.

Бащата на детето - отец Евгений Янакиев, е решил да не го имунизира, защото смята, че ваксините са опасни.

"Да ви кажа, се срещам постоянно с родители, които по някакъв начин децата са увредени от ваксини." - каза той.

След като детето му не е допуснато в детска градина заради липса на имунизация, свещеникът завежда дело в Комисията за защита от дискриминация.

"Не може... деца, които не са ваксинирани, да посещават, да имат правото да посещават и моето, което не е ваксинирано, понеже аз съм решил да не бъде ваксинирано, то да не посещава. Всъщност в това се състои дискриминацията..." - коментира бащата.

Комисията за защита от дискриминация отсъжда, че детето не е дискриминирано. Семейство Янакиеви обжалва решението, а Административният съд в Сливен решава, че дискриминация има.

"Няма опасност за другите деца, поради факта, че са ваксинирани. Нали аз мога да се притеснявам, който не си ваксинирам детето, че може да се зарази от него. Докато ваксинираните нали имат имунитет?" - посочи Евгений Янакиев.

В мотивите си магистратите посочват, че посещението на детска градина е задължително, а родителите сами решават дали да ваксинират децата си.

Доц. Ангел Кунчев не е съгласен с аргументите на бащата.

"Ако някой е решил по негово усмотрение да не имунизира детето си, донякъде мога да го приема, но да настоява това неимунизирано дете да създава рискове за други невинни деца - това вече не го приемам." - заяви доц. Кунчев.

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Решението за ваксините на съда в Сливен взето без експертиза

Доктор Атанас Мангъров настоява за законови промени

В мотивите си магистратите посочват и законовата възможност деца, които не са ваксинирани по здравословни причини, да ходят на градина. Лекари твърдят, че тези случаи са малко.

"Става въпрос за деца с имунни дефицити, става въпрос за деца с онкологични заболявания, които са с придобит имунен дефицит в резултат на лечението, става въпрос за деца които имат тежки неврологични заболявания." - поясни д-р Люба Бъчварова от отделението по детски болести в сливенската МБАЛ "Иван Селимински".

Отец Янакиев е готов да продължи да търси правата си и извън България.