Пропускът на законодателя е, че задължението за ваксинация на децата, за да посещават детска градина се регулира с наредба и не е разписано в закон. Според доктор Атанас Мангъров това е пукнатина в законодателството, която позволява такива решения като на Сливенския административен съд по казуса с децата на свещеник Евгений Янакиев.

Отец Евгений Янакиев и съпругата му Венелина обжалват решение на Районния здравен инспекторат - Сливен, който спрял децата им от детска градина заради това, че нямат задължителни ваксини. Комисията за защита от дискриминация отсъжда в полза на РЗИ, след което семейството се обръща към съда, а преди дни Административният съд в Сливен отсъжда в тяхна полза. Свещеникът се позовава на това, че седмото от децата му след ваксинация вдигнало температура и проявило реакции на ваксината, а лично той се сблъскал като свещеник със случай на починало от левкимия дете, за което родителите му твърдят, че заболяването е вследствие на поставена ваксина. Затова и не са ваксинирали осмото и деветото си дете.

В студиото на Нова телевизия доктор Атанас Мангъров отсече, че левкимия не се предизвиква от ваксина.

Атанас Мангъров е възмутен и че Административният съд в Сливен е взел решението си, без да се е допитал до експертиза на медицински лица. Освен това Мангъров е разтревожен, че след това решение на съда отказът от ваксинация може да стане масова практика. 

На страховете на родители за рисковете от ваксините Мангъров отговори, че е опасно и да се пие вода, защото човек може да се задави, както и че е опасно да се пътува от Сливен до София, защото може гумата на автомобила да се спука и да се катастрофира.

Доктор Атанас Мангъров бе категоричен, че рисковете от ваксините се равняват на стотни от процента, а ваксинацията осигурява общия имунитет. Той припомни, че през 2010-2011 г. в България има 24 деца, които са починали от морбили, само за миналата година 60 са смъртните случаи на деца от морбили в Румъния. Смъртността при морбили при децата е 1 на 1000, посочи Мангъров. Той бе категоричен, че родителите трябва да се ваксинират децата си, тъй като така се осигурява обществения имунитет, който пази всички. Дори и при максимално покритие, може да има пробиви на заболявания, тъй като ваксинацията осигурява 95% ефективност, т.е. при 100 ваксинирани, 5 от тях могат да се разболеят. Какво би станало при по-малко покритие, тревожи се Мангъров.

Докторът "подаде и сламка" и на административния съд, посочвайки член 182 от НК, по който може да се търси наказателна отговорност от родители, които не са положили достатъчно грижи и надзор над децата си.