Благодаря за неуморната работа по събиране на данни и анализ на статистиката, но не е работа на математиците да преценяват кога да бъде въведен локдаун. На този етап няма нужда да бъде въвеждан такъв. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев в студиото на Нова телевизия.

Между 70 и 90% е запълнен капацитетът на здравните заведения в момента в зависимост от областите, в момента има известно задържане на болните в реанимация, което е добър показател. Не е да не сме преживявали това вече, това е четвърта вълна, която минава през страната, успокои Кунчев.

По думите му най-големият проблем естествено остава с персонала - недостигът е хроничен и голямата отговорност е на директорите на болници, които трябва да преценяват преструктурирането така, че да могат да покрият нуждите.

1246 новозаразени и 30 починали от коронавирус за денонощие

1246 новозаразени и 30 починали от коронавирус за денонощие

Новопостъпилите за последното денонощие в болница са 174

В момента Централна и Източна Европа се намират в разгара на четвъртата вълна, Румъния минава на дистанционно обучение, така че на този етап България се движи добре. Въпросът е да не допуснем да имаме по 3-4 000 нови случаи на ден.

На въпрос за обмисляната нова мярка заведения и театри да работят на 100%, но само за клиенти, които покажат сертификат за ваксинирани или преболедували, Ангел Кунчев заяви, че идеята на тази мярка е да не се пречи на нормалния живот, на бизнеса и икономиката, както и да се покаже как може да излезем от тази криза. Изискването не нарушава защитата на личните данни.

Основно обаче се разчита на хората, които искат да работят на 100%, да създадат нужната организация. Има интерес към тази мярка, макар и да има и притеснения и за това, че ваксинираните у нас са само 20%. Това е факт, призна Кунчев, но е следствие, а не е причина. Именно това ще създаде сериозни проблеми и с туристическия сезон другата година. Министерство на здравеопазването е закупило известно количество тестове, които ще предостави на туристическия сектор. Кунчев обаче не можа да каже какво е количеството на тези тестове.

Заведенията не приемат държавата да си спестява пари за тестове

Заведенията не приемат държавата да си спестява пари за тестове

Масови са глобите за работа след 23 ч., а оставаме без мерки за туризма

Сигналите за фалшиви сертификати, за които главният здравен инспектор знае, са над 10. Той е уверен, че органите по разследване имат механизмите да докажат измамата и ще има най-тежки наказания за това. В обществото има съмнения и за лаборатории, които не вършат съвестно работата си, затова и Кунчев ще поиска да се направи нов преглед именно на тях, доколко спазват изискванията.