Заведения, клубове и дискотеки могат да пускат всички клиенти със сертификат за ваксинация срещу коронавирус, но освен този вариант се обсъжда да бъдат допускани и клиенти, за които на входа се осигурява бърз или антигенен тест и разбира се, при положение, че този тест е отрицателен. Същото се отнася за провеждане на конференции, семинари, музикални и спортни събития и други прояви от частен характер.

Идеята коментира днес националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който присъства на награждаването на директорите на РЗИ в страната с плакети. "Това върви в Европа", поясни Кунчев и добави: "Щем - не щем - ако всички лица, посещаващи не само ресторанти, заведения, спортни прояви, са със сертификати или тест, няма особена логика да се правят сериозни отграничения", смята той.

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

Няма да се поколебаем да се приложат най-строгите възможни мерки

Здравният инспектор държи да има по-големи отстояния само в залите по спортни занимания, тъй като там са повече възможностите за заразяване "заради емоцията".

"Вече има кореспонденция с организатори на музикални прояви, с отделни заведения, дискотеки и клубове, които са предложили да правят сами контрол с антигенни тестове на входа дори и за хората, които не си носят сертификат, за да осигурят, че всички присъстващи отговарят на изискванията. Ако всички в заведението са с отрицателен тест за коронавирус, нека работят на пълен обем, нямаме претенции. Това е методът, който навлиза", категоричен бе Кунчев.

Заведенията: Хората не вярват във ваксините заради ефекта на лъжливото овчарче

Заведенията: Хората не вярват във ваксините заради ефекта на лъжливото овчарче

От бранша обвиниха здравните власти в манипулации и лъжи за COVID данните

Иначе задължителна ваксинация здравният инспектор продължава да смята, че е нужна за определени групи по професионален признак - здравни и социални работници. Това засега не се приема, но неминуемо ще се стигне и до това, така е в Западна Европа, а сега и на Балканите започват да въвеждат, обясни Кунчев.

Той бе категоричен: "България не може да остане на това срамно място с 20% ваксинация, ние ще имаме много сериозни проблеми - и по отношение на посещения и туризъм. Не вземем ли мерки, ще си плащаме."

Туризмът предлага мерки на 7 министерства за спасяване на сектора

Туризмът предлага мерки на 7 министерства за спасяване на сектора

Искат ясна информация за подхода при зелена", "оранжева" или "червена" зона