Опитите да се аргументират имитациите на мерки, каквато е затварянето само на заведенията, докато никъде никой, никакви мерки не спазва, с манипулации и откровени лъжи, не само не убеждават хората в ползата от "мерки", а имат точно обратния ефект. Това заявяват в своя позиция от Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Според тях по този начин се получава ефектът на лъжливото овчарче.

От бранша изтъкват, че след затварянето само на нощните заведения на 25 октомври миналата година в следващия месец случаите на COVID-19 не само, че не са спаднали, а дори са се увеличили над три пъти.

Снимка 548341

Източник: СЗБ, БАЗ

Математик от БАН: Нови мерки и вероятно локдаун до края на октомври

Математик от БАН: Нови мерки и вероятно локдаун до края на октомври

432 души са в реанимация, а има 711 легла

"Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на "мерки", дали не ги лъжат и за всичко останало", категорични са ресторантьорите.

Те подчертават че колкото и брилянтен да е един математически модел, ако изходните данни са неверни, то и моделът дава грешни прогнози.

Изследване на СЗБ и БАЗ е установило, че има 46% преболедували собственици на заведения, докато едва 6% са в официалната статистика. Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Изводът бил, че в страната има 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени от вируса.

Заведенията с контрамерки: Да работят на 100% и с вход ваксина, PCR или бърз тест

Заведенията с контрамерки: Да работят на 100% и с вход ваксина, PCR или бърз тест

Не е ясно обаче кой ще плаща тези бързи тестове

По тази причина от бранша смятат за силно преувеличени прогнозите за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Според тях при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при покачването на случаите няма да надхвърлим трайно 3-4 000 на ден.

От СЗБ и БАЗ са категорични, че здравните власти у нас отдавна са загубили доверието на хората.

Тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото влошават ситуацията до моментното й състояние, заявяват от бранша.