Направо казано - не се ваксинираме, няма друга причина да не се справим. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на БНТ.

Би трябвало досега поне 50% от населението да е получило определените дози ваксини. За 1 ден от 40 души, преминали през спешно отделение в Токуда с оплаквания, един единствен е бил ваксиниран. "Това е положението, това е картината", изказа скептицизма си Аргирова.

Проф. Аргирова обясни, че едни от най-честите признаци на COVID-19 са сухата кашлица, затруднено дишане, хрема и кислородна недостатъчност.

Тя посочи, че нежеланието на хората да се ваксинират е заради липсата на адекватна информационна кампания. Ваксините абсолютно помагат и за всички нови мутанти и варианти ваксините са ефектни, обясни проф. Радка Аргирова.

Съветът към МЗ препоръча бустер доза на Pfizer/BionTech

Съветът към МЗ препоръча бустер доза на Pfizer/BionTech

За възрастни, лекари в риск и имунокомпрометирани

Тя отбеляза, че третата бустерна доза е необходима за онкоболни, автоимунни и тежки заболявания, както и за възрастните хора над 65-годишна възраст, но не всички,. По принцип кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална, но това не значи, че няма имунитет, уточни проф. Аргирова.

Според нея, ако човек не се е имунизирал, но се срещне с вируса, тогава до 7 дни всичко може да се случи. Има и хора, които са ваксинирани с двете дози, които престават да спазват каквито и да било мерки и попадат в контакт със заразени хора. Тогава може, ако са и с друго заболяване, може да се стигне и до фатален край, каза вирусологът.

Припомняме, че за вчерашния ден 2573 са новите случаи на коронавирус - положителни са 11,5% от направените 22 333 теста. Почти 13% от новите случаи за деня, или 333 души, са ваксинирани.

2573 са новите случаи на COVID

2573 са новите случаи на COVID

Починали са 87 души