Върховната административна прокуратура изиска информация от служебния здравен министър за това дали има разписани правила за прием на деца с коронавирус в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи.

Причината е значителното увеличаване на заболеваемостта от COVID-19 във възрастовата група 0-19 години.

ВАП предлага на министъра да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки, в рамките на правомощията му, с цел ограничаване на разпространението на коронавируса и правилно и своевременно лечение на заболелите.

МЗ и болниците готвят план за действие при скок на заразените с COVID-19 деца

МЗ и болниците готвят план за действие при скок на заразените с COVID-19 деца

Обсъдени са възможностите за хоспитализиране, без да се нарушава приемът на други пациенти

Прокуратарата е поискала от служебния здравен министър и информация за това дали има заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за "издаване" на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на "пробив на ваксината", дали това се изследва и по какъв ред.

Министърът на здравеопазването трябва да отговори и дали има акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус. Министърът трябва да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирус у нас и търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, както и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници.

Министерството на здравеопазването трябва да изпрати информация до ВАП в кратък срок.

Здравните власти сигнализират МВР и прокуратура за фалшиви сертификати

Здравните власти сигнализират МВР и прокуратура за фалшиви сертификати

Няма как да го докажем, но изпращаме сигналите на властите