Бизнесът няма намерение да плаща, на когото и да е тестовете, за да се посещават заведенията. Това коментира председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред news.bg по повод коментарите на здравните власти, че може да отворят изцяло заведенията, но при положение че сами поемат тестовете за клиентите си.

Или минаваме на европейски модел - 60% ваксинация и правила за бранша, или, както припомни Алибегов, да бъдат приети предложенията им да се работи с 6 вида тестове, бърз тест, изцяло поет от държавата, или тест за антитела, за хора боледували, които не са се регистрирали, да могат да ходят където си искат. По думите му - здравните власти се дърпат, но това е тяхното условие.

Алибегов не се учудва от така лансираната идея собственици да си плащат тестовете за влизане, както е подкрепена и от МЗ. Но това е пълен абсурд, в цяла Европа тези тестове се поемат от държавата, има еврoпейски програми, по които МЗ може да кандидатства и да ползва парите за безплатни тестове за икономиката. Очевидно искат да си спестят някой лев и да прехвърлят цялата тежест върху бизнеса, смята Алибегов.

На дискотека и семинар и с бърз антигенен тест?

На дискотека и семинар и с бърз антигенен тест?

Тече кореспонденция между бизнеса и здравните власти

Той все пак уточни, че има едно - две заведения, които са опитал да организират събития по този начин, но бизнесът не е склонен да приеме такова условие. А и няма как това да важи само за ресторантите, най-малкото защото и на други места има струпване на хора по същия начин.

България е единствената страна, която няма мерки за туризма, всички страни в Европа се подпомагат, а ние се оправяме сами, както намерим за добре, има разговори на тема помощ с правителството, но на този етап нищо не се е случило, каза още Алибегов. Той уточни, че утре или в понеделник ще има среща с представители на служебния кабинет, тъй като до момента няма нито информация за мерки, нито как ще се работи, единствената мярка е от МТСП - 60 на 40 при 40% спад на оборота, но и тя не може да се ползва, тъй като от 2019 г. два пъти са се вдигнали цените и разходите. Първите 10 фирми, които се възползват от тази мярка в сайта на МТСП, са държавни дружества, държавата ги подпомага с държавна помощ, определена за частния бизнес, недоволстват от бранша.

Заведенията: Хората не вярват във ваксините заради ефекта на лъжливото овчарче

Заведенията: Хората не вярват във ваксините заради ефекта на лъжливото овчарче

От бранша обвиниха здравните власти в манипулации и лъжи за COVID данните

Дали се работи протестно Ричард Алибегов поясни, че тези, които са си с работно време до 23 ч - си работят в норма, но повечето реално не спазват заповедта на МЗ, защото нямат как да оцелеят. Има проверки, пишат се актове, наети са адвокатски дружества, които жалят санкциите, посочи председателят на БАЗ.

Собствениците на заведенията и туристическия бранш ще се включат в протест на 13 октомври, макар и все пак зависи от действията на правителството и как ще се развият нещата.

Продължаваме по същия начин - протести, заедно с нас са Съюзът на артистите, спорта, таксиметровите превозвачи, туристически бизнес, каза Алибегов и бе категоричен: Ако трябва ще протестираме всеки ден.