Страната ни е в най-върховата част на платото и пика на третата вълна по разпространение на коронавирус през последните два дни, надяваме се ситуацията да остане такава. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

Областите с най-голям натиск върху болниците остават - София, Бургас, Шумен и Варна. "Но е най-голям натискът върху психиката на хората. Има хора, които се опитват да окажат натиск върху страховете на българите, всеки гражданин трябва да е спокоен, тъй като системата на здравеопазването е готова, имаме подготвена система, нямаме притеснения", каза Ангелов.

Припомняме, че от днес влиза в сила заповедта за разхлабване на мерките.

Ускоряват се доставките на ваксините

Ускоряват се доставките на ваксините

Докладва се всеки страничен ефект, само вчера е имало 1442 доклада

Той изказа благодарности към лекарите, спешните медици и ваксинираните досега. "Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, надеждата е в увеличения брой ваксинирани българи, като числата са - за последната седмица са 15 000 ваксинирани българи на ден", успокои той.

Очаква се да се увеличи броят им с пристигането на още ваксини, най-вече на информационна РНК-ваксина.

"Ние сме единствените в Европа, където хората имат достъп до ваксина, но се отказват, защото няма тяхната избрана ваксина. Има държави, където няма никакви ваксини", категоричен е министърът и добави, че през април се очаква да има достатъчно ваксини, за да има избор.

23% положителни проби за коронавирус за последното денонощие

23% положителни проби за коронавирус за последното денонощие

Хоспитализираните са повече от 10 000 души

Той даде отчета: 17 000 изследвани, 370 новохоспитализирани, 53 г. е средната възраст на лекуващите се в болница, от тях 126 са под 19 г., над 32 000 заразени, 10 093 в болници - "числото е много над втория пик, но лечебните заведения се справят и издържат". 772 души са в интензивни отделения, за поредна седмица обръщаме тенденцията по брой положителни тестове и брой излекувани.

259 563 е общият брой на излекуваните. "Отчитаме от разговорите, които проведохме с експерти, че приблизително е толкова броят на излекуваните, които са прекарали безсимптомно, те заедно с ваксинираните правят един милион души, заради което взехме решенията за разхлабване на мерките", обясни Костадин Ангелов.

Починали са 129, общо - 13 197 са починалите, при средна възраст 72 г., по отношение на капацитета на болничната система - заети са 74% от леглата в болниците за неусложнени пациенти, 71% - от интензивните. Има възможност за увеличаване на броя на леглата, без да се компрометира нуждата от легла за пациенти, които са отрицателни. Имало е затруднения, но те са преодолени. Има 48 000 легла за активно лечение в страната.

Сред лекарите 11 956 са положителни от началото на пандемията, в момента - 1170 на домашно лечение, 11 в интензивни отделения, 46 в болници. "Отношението между положителните тестове и излекуваните се променя в полза на последните. 17 250 са излекуваните последните дни срещу 25 000 положителни, в сравнение с предходната седмица - 11 000 срещу 25 000", каза министърът.

От своя страна националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че България е на 5-то място в ЕС и ЕИП, на 2-ро място на Балканите. Страните с над 700 на 100 000 заболеваемост - Естония, Унгария, Чехия, Полша, България, Швеция, Франция за последните две седмици, но картината много бързо се променя. Гърция вчера регистрира най-високите стойности на заболеваемост, във Франция и Германия - случаите растат.

Смъртността за две седмици - 3-то място в ЕС, 1-во място на Балканите, редът е Унгария, Чехия, България, Полша, Естония. "Намаляха огромните разлики между най-силно засегнатите райони. Най-много са случаите в София, Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна. 7 области са със заболеваемост над 800 на 100 000. Областите с най-ниско разпространение са Търговище, Кърджали, Видин, Разград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово.

По-интересни са тенденциите зад цифрите, каза Кунчев и показа последните таблици, от които се вижда, че епидемичните показатели са сравними с предната вълна, като тази вълна е малко по-висока, като сега 720 са средно заболелите. Ръстът започна да се забавя, посочи Ангел Кунчев.

Има две големи разлики между втора и трета вълна - едната е на хоспитализираните - те са много повече отколкото през втората вълна заради особеностите на английския щам, който по-бързо води до дихателни проблеми и нужда от кислород. Смъртността е значително по-ниска сравнено с втората вълна - последните две седмици - 21%, отчете още здравният инспектор.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов отчете, че няма експоненциално нарастване на случаите за лечение в болници, броят на излекуваните е стигнал броя на новозаразените, постоянен запълващ капацитет има, но - "колкото пациенти се приемат, толкова се изписват в момента". В София - има резерв и има възможност дори при повишаване на случаите да се реагира адекватно, намалява броят на хоспитализираните в Кюстендил, макар и минимално в Бургас и Силистра, увеличава се във Варна, Пловдив.

"Области преживяха пика и са в плато, а други ги очаква увеличение на случаите след седмици. Очаква се да стигнат до 11 000 хоспитализирани, 850 - за интензивни грижи", каза шефът на Пирогов.

Той потвърди, че са заредени кислородните инсталации, няма недостиг, не се наблюдава натискът от ноември и декември месец миналата година, когато имаше оплаквания за приема в болница.