Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва оценка на ваксините "Тюрвак", "Новавакс"," Спутник" и "Синовак". Това заяви на брифинга на Националния оперативен щаб (НОЩ) директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той съобщи, че се очаква през май инспекция на производствените бази в Русия, едва тогава ще се премине към следващ етап. Относно ваксината "Синовак" на китайския производител - все още има първоначални консултации, очаква се потвърждение за следващ етап.

Миналата седмица е имало промяна в разрешените за употреба на трите ваксини, налични в България - от "Пфайзер" е добавена нова производствена база в Германия, като се очаква да има ускоряване на производството и доставки на територията на целия ЕС.

Има промяна по отношение на условията за съхранение - между 25 и 15 градуса до две седмици. Възможностите за съхранение бяха при минус 90 градуса до 6 месеца и от 2 до 8 градуса до 5 дни. Очаква се с тази промяна да има чисто логистични последствия, обясни Кирилов.

Ангелов: Намираме се в пика на 3-та вълна, но най-големият натиск е върху психиката на хората

Ангелов: Намираме се в пика на 3-та вълна, но най-големият натиск е върху психиката на хората

До няколко седмици нещата ще се оправят

По отношение на оксфордската ваксина "АстраЗенека", той посочи промяната в търговското наименование - ваксината се казва вече "Вакс зебрия", като е добавена нова производствена база в Нидерландия, поради което също се очакват повече ваксини.

По отношение на доставките през април - около 700 000 дози се очакват април, 350 000 от РНК, делът на векторните ще е същият. До края на месец юни се очакват около 1.4 млн. ваксини на "Пфайзер", половин милион на "Модерна", милион от Оксфордската ваксина, половин милион от Джонсън и Джонсън. Има информация за първите й доставки - те ще са около 16 април - 14 400 дози, 26-и април - 26 000 дози, обясни подробно шефът на ИАЛ. 

Продължават разговорите между ЕК и държавите-членки за 10 милиона дози на "Пфайзер" за ускорена доставка през второ тримесечие, каза Кирилов.

Може ли ваксиниран все още да разпространява коронавирус?

Може ли ваксиниран все още да разпространява коронавирус?

Рискът е нисък, все още се проучва, ваксините са ефективни за предотвратяване на сериозно заболяване

Здравният министър Костадин Ангелов даде точна справка за наличните ваксини. За игла за първа доза има налични 277 665: на Пфайзер - 11 655, на Модерна: - 24 375, а за втора доза на Пфайзер - 53 919, Модерна - 43 885. Първа доза на Астра зенека - 241 635 ваксини.

Той е категоричен, че ваксините пристигат и се разпределят равномерно, между джипитата и ваксинационните центрове.

Вирусолог за комбинирането на ваксини: Нямаме право на волна програма

Вирусолог за комбинирането на ваксини: Нямаме право на волна програма

Вече имало работеща комбинирана ваксина - "Спутник V"

"Това е нашето здраве, това са лекарите ни, линейките, това е държавата ни, от нас зависи какво ще направим, да тръгнем да упрекваме и да сменяме конете, няма никакъв смисъл", призова Костадин Ангелов. "За който се чувства ощетен, че не е ваксиниран", той успокои, че април ще има достатъчно ваксини.

"Ние не сме ви лъгали, а сме съобщавали числата, които са ни дадени, но в един момент при компрометираните доставки нашите планове не можаха да се осъществят", обясни той.

Първа и втора фаза продължават - лекари, сестри и учители искат да се имунизират и се насочват натам, планът е заимстван от плановете на Германия, Франция, Италия, добави здравният министър и в заключение анализира упрека затова, че не сме започнали ваксинацията от възрастните - "защото естеството на нашите възрастни е различно от европейците". "Над половината от ваксинираните у нас са хора над 60 г.", категоричен е Ангелов.

Учени публикуваха "рецептите" за ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna

Учени публикуваха "рецептите" за ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna

Учените от Станфордския университет са успели да установят последователността

Костадин Ангелов коментира, че хората са наплашени от "АстраЗенека", но той " не е техен дистрибутор и отговорите се дължат от фирмите". Той успокои, че се докладва всеки страничен ефект, а Богдан Кирилов уточни, че само вчера има 1442 докладвани сигнала за странични реакции, като 1002 от тях са от "АстраЗенека".