Предложението да не се заплащат 2 лева за обработка на рецепти за скъпоструващи лекарства, което НЗОК и Министерството на здравеопазването направиха едва вчера, отпада от проекта на Наредба 10. Това стана ясно след провелата се днес среща на здравния министър Кирил Ананиев и зам.-министъра Жени Начева с представители на пациентски организации и председателя на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" уточни, че предложението няма да фигурира в проекта за обществено обсъждане, който предстои да бъде качен на сайта на Министерството на здравеопазването.

Аптеките може да спрат продажба на скъпоструващи лекарства с протоколи

Аптеките може да спрат продажба на скъпоструващи лекарства с протоколи

Касата няма да плаща по 2 лв. за обработката на протоколите, решиха от НЗОК

Относно отстъпките за лекарствата тя информира, че веднага след Нова година ще бъде сформирана работна група, за се намери оптимален вариант и за пациентите, и за фармацевтите. Решенията, които се приемат на срещата, също ще бъдат включени в Наредба 10.

Припомняме, вчера председателят на Асоциацията на аптеките в България Николай Костов алармира, че аптеките може да спрат да продават скъпоструващите лекарства с протоколи, които се заплащат изцяло от Здравната каса заради решението на НЗОК да спре да заплаща таксата от два лева на фармацевтите за обработване на протоколите. Въпреки че според Касата това решение е в полза на пациентите, самите те видяха в тази стъпка обслужване на корпоративни интереси.

Корпоративен интерес имала Касата да спре стимулите за скъпите лекарства

Корпоративен интерес имала Касата да спре стимулите за скъпите лекарства

Пациентите ще купуват и сироп за кашлица от големите вериги аптеки