Никой, който има желание да се ваксинира, няма да бъде върнат. "Пирогов" и останалите големи болници в София ще продължат инициативата за масова ваксинация и през следващата седмица. В това увери директорът на спешната болница Асен Балтов в студиото на БиТиВи.

Припомняме, след като в края на седмицата премиерът Борисов изиска да се направят и зелени коридори и да започне масовата ваксинация, се извиха опашки от желаещи пред "Пирогов".

Балтов вчера е разговарял с желаещи на опашката и е получил различни въпроси, включително и за това къде да им бъде поставена втората доза. Самият Балтов нямаше точен отговор на този въпроси и днес, като заяви, че това може да стане и на първото място, и при личния лекар. Той залага на стартирането на електронната система за регистрация, макар и да не може да каже какво ще правят хората, които не ползват интернет.

Здравнонеосигурени също могат да се ваксинират, желаеше да подчертае Балтов.

Защо не е направена ясна и масирана кампания, директорът на "Пирогов" обясни и прехвърли отговорността на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

На въпрос дали е нужно да се прави тест за антитела преди ваксинация, Балтов обясни, че това би било добре, но не е задължително, за хора, които имат подозрения, че са изкарали инфекцията макар и безсимптомно и са контактували с много хора. Такива например са 600 служители на "Пирогов" - при тестване се е оказало, че са изкарали заболяването.

анкета

От къде очаквате още информация за ваксините срещу COVID-19?

Виж резултати

от Министерство на здравеопазването и ИАЛ 31.6%

от личния си лекар 19.5%

от близки и познати 6.5%

от медиите 22.2%

от други специализирани източници 20.1%

За ваксината, която се поставя в момента, тази на "Астра Зенека", Балтов препоръча да не се пие алкохол в рамките на 24 часа от поставянето, както и да не се правят тежки физически упражнения.

За препоръката с "Астра Зенека" да не се ваксинират бременни или жени, които планират бременност в следващите шест месеца, Балтов посочи, че е бил учуден от решението на експертния съвет. Според него може би специалистите са се презастраховали или изчакват да получат допълнителна информация.

Информацията е, че личните лекари от следващата седмица ще започнат да получават ваксини. "Това не е първата и няма да е последната ваксина, която те правят", подкрепи работата на колегите си.

Брънзалов убеден, че заведенията са най-опасни за разпространението на вируса

Брънзалов убеден, че заведенията са най-опасни за разпространението на вируса

Според него и училищата са опасно място

Към момента се забелязва плавно повишаване на случаите и болниците могат да поемат натиска. Важно е и това, че първата фаза на ваксинирането е минала и специалистите са предпазени. Ако продължава с бързи темпове ваксинацията, Асен Балтов не вижда причина да не се отворят заведенията. А и на заведение имат желание да ходят предимно млади хора, преболедували и ваксинирани. Задължително е обаче да продължат да се носят лични предпазни средства.

548  са новите случаи на коронавирус, излекуваните са 160

548 са новите случаи на коронавирус, излекуваните са 160

За последните 24 часа са поставени 4 088 дози ваксина