Още е рано да се каже дали е започнала трета вълна на коронавируса у нас. Има плавно повишение на случаите, като според данните на Европейския център за контрол на болестите от вчера има 157 заболели на 100 000 души.

Това заяви проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

По думите й, няма рязко повишение на заболяваемостта, епидемията у нас се управлява добре и има приличен баланс между строгите мерки и борбата със заболяването.

Относно ваксините - няма основание да се смята, че ваксините са опасни. Одобрените са най-добрите в света.

За ваксината на "Астра зенека", специалистът е категорична, че хората над 65 г. могат да се ваксинират с нея.

Ангел Кунчев: Не държавата, а обществото може да се провали с ваксинацията

Ангел Кунчев: Не държавата, а обществото може да се провали с ваксинацията

Третата вълна може да съвпадне с изборите

Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна".

Швейцария отложи ваксинацията с "Астра Зенека", но не я е забранила, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци, коментира още проф. Христова.

Тя добави, че ваксината е ефикасна и за лица под 18 г., но няма достатъчно доброволци, върху които да е изпитана и затова не се използва, това се отнасяло и за бременните жени, тъй като нямало ваксина, която да е опасна за тях.

Трета фаза на ваксинацията зависела от постъпили искания от граждани

Трета фаза на ваксинацията зависела от постъпили искания от граждани

По думите на Богдан Кирилов ако няма искания, процесът много се забавя

Няма ваксина, която да създава проблем за бременните. Напротив - ако, недай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани, заяви проф. Христова.

За изчакването на втората доза от желаещи - проф. Ива Христова каза, че има толеранс във времето между двете дози, но ако тя не се сложи - няма да се стигне до пълна защита. Целта е да има една година имунитет, но засега се смята, че имунитетът е около 8 месеца. Рано е да се каже и колко ще мутира вирусът, категорична е проф. Христова.