Час по-скоро българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си. Това заяви пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия.

По нейни думи няма отговор защо не се прави масово тестване у нас и страната ни остава на последно място по този показател.

Джафер бе категорична, че тестването е една от най-мощните противоепидемични мерки - не е просто мярка за моментна снимка на ситуацията, а за управление на кризата.

Тя посочи, че по груби изчисления към момента българите са платили между 80 и 100 млн. лева за тестове от джоба си. Депутатката настоя за пунктове за тестване в цялата страна.

Ангелов призна: Отвътре нещата изглеждат страшно
Обновена

Ангелов призна: Отвътре нещата изглеждат страшно

Нямаме европейско здравеопазване

У голяма част от хората остава усещането, че кризата се управлява сама, отбеляза Джафер и допълни, че кризата просто следва своята епидемиологична логика. По нейни думи усещането е за несигурност и за това, че не се владее ситуацията.

Тя изтъкна, че на преден план излизат логистични проблеми, като необходимостта от преструктуриране на болници, и институциите трябва да се насочат към корекцията им.

Според нея мерките, които се вземат, трябва да са основани на стратегическа визия за реакция на такива предизвикателства. По нейни думи трябва да има по-сериозни противоепидемични мерки, които да бъдат наложени категорично.

Джафер отбеляза, че призивът на здравния министър лекарите медици да станат доброволци в болниците е хубав, но много закъснял.

Лекарският съюз: PCR тестът не може да е по-евтин от 60 лв.

Лекарският съюз: PCR тестът не може да е по-евтин от 60 лв.

Все по-малко случаи на върнати пациенти в болниците очаква д-р Маджаров