Има възможност да се използва голяма част от легловата база в България за лечение на коронавирус. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той посочи, че няма нужда от изпадане в паника, тъй като от пролетта досега има огромна разлика и вече знаем как да процедираме с това заболяване.

Според него в следващите седмици ще наблюдаваме все по-малко случаи на върнати пациенти. Маджаров обясни, че през последния месец е имало и административни пречки - бюрократични забавяния от страна на НЗОК, които обаче вече са изчистени.

Той изтъкна, че в последните дни не се наблюдава растеж на заразените, което е благоприятен факт.

Проф. Костадин Ангелов: От COVID-19 паднаха всички маски, но гражданите да си ги носят

Проф. Костадин Ангелов: От COVID-19 паднаха всички маски, но гражданите да си ги носят

Не е време сега за реформи на системата

Шефът на БЛС обаче изрази мнение, че въпреки че държим около 40% положителни проби, реалният им брой в момента е по-висок. Бързите антигенни тестове щели да докажат повече положителни пациенти.

Според Маджаров Здравната каса не е реагирала адекватно предвид ситуацията.

По негови думи едва ли има вероятност PCR тестовете скоро да поевтинеят.

"Според това, което виждаме като фактуриране на PCR тестове от различни лаборатории, те са много по-скъпи. По-малко от 60 лв. не е възможно да се намали цената", коментира той и допълни, че до няколко дни трябва да се подпише анекс към Националния рамков договор, в който БЛС ще настоява да се изчисти лимитирането на тестовете.

По думи на д-р Маджаров пациентите, които се задържат по-дълго в лечебните заведения, струват по-скъпо на държавата. Проблемът бил с тези, които не са в интензивните отделения.

"Всичко е въпрос на икономика и финанси. Някои директори на болници твърдят, че всичко е наред. След 5-6 месеца ще стане ясно, че това не е точно така", предупреди той.

По негови думи с анекса, който ще бъде подписан,  за всички 32 000 лекари у нас ще има по 1000 лева.

Всеки трети смъртен случай у нас - заради коронавирус

Всеки трети смъртен случай у нас - заради коронавирус

5000 живота е можело да бъдат спасени при по-строги мерки през лятото