"Колкото повече са заразените, толкова по-бързо ще се покачват и смъртните случаи. Отношението е 3:1, от трима починали един е с коронавирус". Това заяви пред Нова телевизия математикът и преподавател в департамент "Информатика" към НБУ Лъчезар Томов по отношение на пандемията от COVID-19.

За две седмици напред той прогнозира над 3000 починали.

Според Томов, ако мерките от лятото са били по-строги, е можело да бъдат спасени около 5000 живота.

"През юни бяхме стигнали много ниски нива на заразени. Според мен просто прибързахме", отбеляза той. По негови думи голяма грешка е било и разрешаването на баловете.

"Ако се бяхме задържали още малко, можеше да паднем на 0 и да стоим 2-3 месеца така. През това време можеше да укрепим карантинирането на идващите отвън и тестването на туристите. Сега щяхме да имаме съвсем друга траектория", коментира математикът.

Проф. Костадин Ангелов: От COVID-19 паднаха всички маски, но гражданите да си ги носят

Проф. Костадин Ангелов: От COVID-19 паднаха всички маски, но гражданите да си ги носят

Не е време сега за реформи на системата

По негови думи управляващите са мислили позитивно за пандемията, а е трябвало да управляват спрямо най-лошия сценарий. Според него закъсняваме с мерките за затваряне.

По негови изчисления долната граница на заразените българи при данни отпреди седмица е 220 000. Вероятно обаче имало около още 70 000. Според математика средно на ден се заразяват около 5000 души.

Той изрази мнение, че страната трябва да се затвори, а когато случаите намалеят, да се отвори отново, но поетапно.

Според него е щяло да имаме по-малко заразени, ако имахме друг подход.

Преболедувалите COVID-19 не са недосегаеми, предупреждава Балтов

Преболедувалите COVID-19 не са недосегаеми, предупреждава Балтов

Още имало хора, които вярват, че вирусът е теория на конспирацията

Томов изрази мнение, че училищата са основен двигател на пандемията. Той посочи, че децата са в голям процент безсимптомни и ако бъде установено, че едно дете е заразено, то е защото е имало симптоми. Това означавало, че е минало много време, през което около него има други безсимптомни, чиито родители също не са карантинирани.

Според математика, ако има много заразени, които са преболедували и имат антитела, те трябва да образуват защитен вал и да започне забавяне. Такова нещо обаче се забелязало едва при затварянето на училищата.

Томов бе категоричен, че ако били по-стриктни и карантинираните деца и техните родители са си стоели вкъщи, това забавяне е щяло да настъпи по-рано.

По негови думи при затваряне за 2-3 седмици на всички училища и молове ще има рязък спад на заразените.

Отново над 100 починали от COVID-19 за ден у нас

Отново над 100 починали от COVID-19 за ден у нас

4828 са новите заразени от 11 611 направени теста.